Anasayfa » Genel » İpek kullanmak

İpek kullanmak

Sual: İpek eşyanın haram ve caiz olduğu bölgeler nerelerdir?
CEVAP
İç ve dış elbise olarak ipek giymek haram, bayanlara her çeşit ipek eşya caizdir. Muharebede ipek giymek caizdir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Altın ve ipek, hanıma helal, adama ise haramdır.) [Taberani]

İpek adama haramdır. Sadece elbisedeki dört parmak enindeki ipek şeritler, örneğin dört parmak enindeki ipek kravat caizdir. İpek gömlek ve ipek elbise adama haramdır.

İpek kefen ve tabutu ipekle örtmek haramdır. İpek sofra örtüsü ve ipek yorgan caiz değildir.

Adam çocuğa ipek giydirmek mekruhtur. İpekten yapılmış yiyecek peşkiri, iç donu ve takke mekruhtur.

Yapay ipek, cibinlik, abdest havlusu, tesbih ipi, çanta, mushaf kılıfı ve bohçanın ipekten olması caizdir. Duvara ipek halı asmak, süs için eğer olmazsa caizdir. İpek halıya oturmak ve ipek seccadede namaz kılmak caizdir.

Eshab-ı kiramdan Hazret-i Zübeyr ve Hazret-i Abdurrahman’ın ipek giymelerine izin verilmesi, yalnız bunlara mahsustu. Arfece bin Sâd hazretlerine de, altın burun takması için izin verilmesi, yalnız ona mahsustu.

Sual: İpek çorap, kravat, iç çamaşırı, bunlar saf ipek olursa durum nedir?
CEVAP
Caiz değildir. Yalnız kravat 4 parmak eninde ise caizdir.

Sual: İpek giymek adama haramdır, ipek karışımlı çorap, iç çamaşırı caiz midir?
CEVAP
Hakiki ipek ise, %50 den fazla olursa haramdır, % 50den aşağı olursa mekruh olur.

İpek mendil
Sual:
Adamların, ter silmek için ipek mendil kullanımı caiz midir?
CEVAP
Mekruhtur.

Sual: Adama ipek hamam kesesi caiz midir?
CEVAP
Adamın de ipek hamam kesesi kullanımı caizdir. (Redd-ül Muhtar)

Sual: Bedene değdiği için gömleğin yakası ipek olsa caiz mi?
CEVAP
Hayır.

Sual: Yapay ipek eşyayı adamların de giymesi uygun mu?
CEVAP
Evet, giyilir.

Sual: Domuzun her insana, ipek ve altının erkeklere haram edilişinin hikmeti nedir?
CEVAP
Dinimizde bir şey haram ise, hikmetini bilmesek de onun haram olduğuna inanmak gerekir. Muhammed aleyhisselamın peygamber olarak bildirdiği şeylere akla uygun olduğu, veya deneyim ile anlaşıldığı için inanmak inanç olmaz. Bu sebeple bu, aklı onay etmek anlama gelir. Haramlarda muhakkak vücuda zarar veren bir şey aranmamalıdır! Bununla birlikte, dinimizin emirlerinde kesinlikle faydalar, yasaklarında da zararlar vardır. Bir emirde asla yarar, bir yasakta hiçbir zarar görülmese de, bunlara riayet etmek gerekir. Maksat, dinin emrine uymaktır. İpek ve altının erkeklere haram ediliş sebebine de bu açıdan bakmak gerekir.

Hanımefendilere ipek
Sual: Hanımefendilerin, ipek pardesü giymeleri caiz mi?
CEVAP
Evet. Tam İlmihâl’de nafaka bahsinde buyruluyor ki:
“Kisve, senede iki dır’ ve iki himâr ve iki milhafedir. Milhafe, kadının sokağa çıkarken giydirilmiş olduğu bir şeydir. [Şimdi buna ferâce, saya, manto deniyor.] Bunların biri yazlık, biri kışlıkdır. Şimdi, bunlara iç donu, cübbe [kalın manto], yatak, yorgan da ilâve etmek lâzımdır. Kış mevsiminde, dır’ yünden, manto ve himâr ipekden olur. [Himâr, baş örtüsüdür.]”

Hanımefendilere ipek helâldir. Burada yasak olan ipek giymek değil, dikkat çeken renkli, desenli, ince, dar, parlak ipekli ve süslü elbiselerle yabancı erkeklere görünmektir. Zira Faideli Bilgiler kitabında buyruluyor ki:
 
İmâm-ı Zehebî buyuruyor ki; erkeklere zînetini gösteren bayanlara, meselâ altın, inci şeklinde şeyleri örtüsünün üzerine takan, koku devam eden, renkli ve ipek kumaş örtünmüş olan, kol ağızları geniş olup kolları görünen ve bunlar şeklinde kendilerini erkeklere gösteren bayanlara Allahü teâlâ dünyâda ve âhıretde azâb edecekdir. Bu kötülükler, hanımlarda fazlaca olduğundan, Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” (Mi’rac gecesi Cehennemi gördüm. Cehennemdekilerin çoğunun hanım bulunduğunu gördüm) buyurdu.

İpek çarşaf
Sual:
İpek yorgan yada ipek yastık kılıfında yatmakta sakınca var mıdır?
CEVAP
Vardır, bu sebeple ipeği vücuda temas ettirmek haramdır. Temas ettirmeden de kullanılmaz.

Adamların ipek elbise giymesi
Sual: Adamların ipekten dokunmuş elbise giymeleri ve ipekten yapılmış yorgan ve aynı eşyaların kullanılması, dinimiz açısından uygun mudur?
Yanıt:
Mevzu ile ilgili olarak Dürr-ül-muhtâr ve Redd-ül-muhtârda buyuruluyor ki:
“Adamların iç çamaşır ve dış elbise olarak ipek giymesi haramdır.”

İpek, ipek böceğinin yapmış olduğu ipliklerden örülmüş kumaş anlama gelir. İpek böceği kozayı delerek çıkınca, elde edilmiş iplikler kısa ve kıymetsiz oluyor ise de, bu tarz şeyleri hiçbir kitap, uzun iplikten ayrı tutmamıştır. Bunlara helal diyen olmamıştır. İpeğin her çeşidi haramdır. Muhît-i Burhânî kitabı, deriye değmeyen dış elbisenin caiz olduğuna dair bir rivayet bildiriyor ise de, başka kitaplarda bu tarz bir olay yoktur. Deriye değsin, değmesin haramdır. İki imama gore yalnız harpte giymek caiz olur. Elbisenin ve başlığın astarını ipekten yapmak mekruhtur. Elbisenin kol, etek, cep, paça, yaka ve başlık şeklinde yerlerine, dört parmak enine kadar geniş ipek şerit dikmek caizdir. Birçok şerit dikilebilir. Her birine ayrı ayrı bakılır. Genişliklerinin toplamına bakılmaz. Dört parmağa kadar altın iplikten örülmüş şeritler de caizdir. Hanımefendilere ipek elbise ve her oranda altın şerit caizdir. Adam küçüklere ipek giydirmek mekruhtur.

Adamların de, ipek cibinlik kullanımı caizdir. İpekten bel bağları caiz denildi. Başa ipek takke giymek ve boyuna ipek kese asmak mekruhtur.

İpek seccadede namaz kılmak caizdir. İpek yorganla örtünmek caiz değildir. Saat, anahtar, tesbih ipleri ve cebe konulmuş olan kese, çantalar, Mushaf kesesi ve bohçanın ipekten olması caizdir. Duvarları ipek kumaş ve halı ile örtmek, kibir ve ziynet için eğer olmazsa, caizdir. İpek halı, yaygı kullanmak, üstüne oturmak caizdir.

Çözgüsü ipek, atkısı ipek olmayan elbise erkeklere de haram değildir. Bu sebeple kumaşın atkısı mühimdir. Çözgüsünün kıymeti yoktur. Atkısı ipek olup, çözgüsü ipek olmayan elbise, saf ipek şeklinde haramdır. Yapay ipek giymek erkeklere de helaldir. Bu sebeple bunlar parlak pamuk bileşikleridir.

Bir önceki yazımız olan Kına yakmak başlıklı makalemizde yakmak hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.