Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Tasavvuf Nedir?

Tasavvuf Nedir?

Tasavvuf Nedir?

Günümüzde en çok merak edilen meselelerin başında tasavvuf gelmektedir. Peki, Tasavvuf nedir? Tasavvuf çok değişik ifadelerle tanımlanabilir bir kelime olsa da. Kısaca tanımlamak gerekirse, kalbi saflaştırıp, Allah (C.C.)’a yaklaşma uğraşıdır. Yani imanın en yüksek derecelerine ulaşıp Allah (C.C.)’ın Salih kullarına girmek için verilen bir uğraştır. Ortaya çıkışı ise Hz. Ali ve Hz. Ebubekir’in tasavvufi gerçekleri Efendimiz (S.A.V)’den alındığına ve nesilden nesile aktarıldığına inanılır.

Tasavvuf Ehli

Tasavvuf’a gönül vermiş ve Allah (C.C.) yolunda, Allah (C.C.)’ı unutturan her şeyi silmiş kişiye Tasavvuf Ehli denilmektedir. Tasavvuf’a gönül vermiş kişiler 3 gruba ayrılır. Bunların ilki Mükemmel’dir. Mükemmel Ehlide kendi arasında 3 gruba ayrılmaktadır. Bunlardan ilki Efendimiz (S.A.V)’in Sehm-i Nübüvvetine Vâris Olanlar olmaktadır. Yani Peygamberlik payına mirasçı olanlardır. Mürşid-i Kâmiller’dir. Mükemmel Ehlinden ikinci grup ise Sehm-i Velâyetine Vâris Olanlar olmaktadır. Yani Allah dostlarına mirasçı olanlar. Mükemmel Ehlinden son grup ise Sehm-i Nübüvvet ve Sehm-i Velâyetinden Nasip Alanlar olmaktadır. Bu grubun Türkçesi ise Allah Dostlarından ve Peygamberlik payından azda olsa alanlardır. Kemâl Ehli ise mürşidliğe yeltenmez ve çizgisini korur. Sonuncu Tasavvuf Ehli ise Mukallid olanlardır. Zan ile hareket eden ve Ahkam-ı İlahiye uymayan gruptur. Günümüzde çoğunluk bu kimselerdir. Görünüşleri Allah Dostu gibidir ancak öyle değillerdir. Hakikat ehli bu kimseleri tanır.

Tasavvuf Ehli Nasıl Olunur?

Tasavvuf Ehli nasıl olunur? Sorusunun cevabı derviş olmakla başlar. Derviş kendi hatalarını gören ve sadece kendi yanlışlarıyla ilgilenen, gönlü Allah (C.C.)’ta olan güzel huylu kimsedir. Derviş olmak sıkıntı çekmek demektir. Derviş zenginken huzursuz fakirken rahattır. Bu kimseler arasında olabilmek için kişi öncelikle Maşuku (Allah) aramalıdır. Sıkıntı çekerek Ehl-i sünneti tam uygulamalıdır. Derviş nezaketli kimselerdir bu zamanda gerçek tasavvuf ehli oldukça azdır.

Bir önceki yazımız olan İftira Nedir? Ve Dinimizdeki Hükmü Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.