Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » KÜVETTE GUSÜL ABDEST ALINIR MI?

KÜVETTE GUSÜL ABDEST ALINIR MI?

KÜVETTE GUSÜL ABDEST ALINIR MI?

Yeni ve modern evlerin yaygınlık kazanmasıyla sıkça sorulan sorulardan biri haline gelen küvette alınan gusül abdesti geçerli midir? Bu soru aslında derede alınan abdest geçerli olur mu sorusuyla bağdaşma gösterir ancak dere ile küvet arasındaki fark derenin sürekli akıcılık gösterdiği için kir ve pislik barındırma olasılığı azdır. Gusül abdestinin bilindiği üzere 3 şartı vardır. Bu şartlar ağza su vermek buruna su vermek ve vücutta kuru yer kalmayıncaya dek yıkanmaktır. Küvette alınan gusül abdesti bazı şartlara uyulması halinde geçerlilik gösterebilir. Bu şartların başında küvette biriken suyun temiz olması gerekir.

Ayrıca Şafii mezheplere göre birikinti olan suyun miktarı 206 ile 270 litre arasında Hanefi mezhebi için ise 50 litrenin üstünde olması gerekmektedir. Su miktarındaki bu değişiklik her ne kadar kuşkulara sebep olsa da küvete girildiğinde vücutta da kuru yer kalmaması bu kuşkuyu ortadan kaldırmaktadır ve bu şartları sağlayan küvete bir defa girip çıkmak ve ağız ile buruna su almak gusül için yeterli olacaktır.

Yani suyun temiz ve yeterli olduğu bir küvete dalıp çıkmak gusül almak için yeterlidir. Ancak küvetin dışında varca bir kap yardımıyla tüm vücudu yıkamak sizler için daha güvenli ve kesin bir yol olmaktadır. Bu şekilde alınan guslün kafada sorun bırakmaması da sizler için bir avantajdır. Bilmelisiniz ki dinimizde kesinlik ve kuşku bırakmayıcılık oldukça önemlidir.

Bir önceki yazımız olan ALKOL HARAM MIDIR? SARHOŞ OLMAYACAK KADAR İÇKİ İÇMEK GÜNAH TEŞKİL EDER Mİ? başlıklı makalemizde ALKOL HARAM MIDIR? SARHOŞ OLMAYACAK KADAR İÇKİ İÇMEK GÜNAH TEŞKİL EDER Mİ? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.