Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Şaban Ayının Önemi ve Fazileti

Şaban Ayının Önemi ve Fazileti

Müslümanlar için önemli bir ay niteliği taşıyan Şaban Ayı, mübarek üç ay içerisinde yer alıp ikinci sırada yer almaktadır. İslam dünyasında ve Müslüman insanlar arasında mübarek üç ay olarak bilinen Ramazan, Şâban ve Receb ayları dinimiz açısından oldukça değerli ve kıymetli aylar çerçevesini oluşturmaktadır. İnsanoğlu sürekli günaha düşen ve azaplarından kurtulamayacağı düşüncesinden ötürü, yüce Yaradan Allahü Teâlâ kullarına acıdığı için birtakım gece ve aylara kıymet kılarak bu aylarda yapacakları ibadetlerle günahlarını affederek kendilerine sevap kazanmalarında yardımcı olmaktadır. Bu kıymetli gece, gün ve aylar çerçevesinde kullarının tövbe, dua, oruç ve namaz gibi ibadetlerini yapmalarını isteyerek bunları sevap niteliğinde kabul eylemektedir. Bu ayların sebep kılınması ibadet yapan kullarının dua ve tövbeler ederek sevap kazanmalarını sağlamıştır.

ŞÂBAN AYI VE BERÂT GECESİ

Mübarek gecelerden biri olan Berât gecesi, Şâban ayının içerisinde yer alıp bu ayın on beşinci gecesi olarak bilinmektedir. Yüce Yaradan hiçbir şeyi yaratmadan evvel ezelde-i ikramda her bir şeyi takdir ederek diledi. Bu yıl içerisinde oluşan her şeyi meleklerine bildirerek kainatın var oluşunu sağladı. İşte bu güzel gecede olan her güzel şey kullarına sunduğu ve tövbelerinin kabul olacağını sağladığı bir gece idi. Berât gecesinde Kur’an-ı kerîm ve Levhilmahfûza indi. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Resûlullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem Berât gecelerinde çokça ibadet ederek sürekli dualar ederdi.

ŞÂBAN VE RAMAZAN AYI

Ramazan ayı dinimizde Şâban ayından hemen sonra gelen ve ibadetlerin çoğunlukla yapıldığı aylardan bir tanesidir. Ramazan ayının hazırlık ayı olarak ta adlandırılan Şâban, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed(S.A.V) için mahsus kılınan bir ay olmaktadır. Peygamber efendimiz bir hadisinde inananlara; Şâban ayı benim ayımdır ve bu ay içerisinde bulunan Berât gecesi dualarınız ve tövbelerinizle sizlere sevap kazandıracak, Allahü Teâlâ nezdinde günahlarınız af olacaktır. Konuşmasının devamında Şâban benim ayım, Receb Allahü Teâlâ’nın ayı, Ramazan ise ümmetimin ayıdır diye buyurmuştur. Günahların temizleyici ayı olan Ramazan ayıdır, Şâban ayı ise bereketlerin yeryüzüne indiği, hayır kapılarının sonuna kadar açıldığı ve hataların terk edildiği mübarek bir ay olduğu söylenmiştir.

Bir önceki yazımız olan Cemâziyelevvel Ayı başlıklı makalemizde cemaziyelevvel Ayı, Cemâziyelevvel Ayı hakkında ve cemaziyelevvel Ayı ne zaman hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.