Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Cemâziyelevvel Ayı
cemaziyelevvel-ayi

Cemâziyelevvel Ayı

Rebiülahir ayından hemen sonra gelen Cemâziyelevvel ayı Türkçe manasında “Cemadiiûla” anlamını taşıyan ve “Cemadilahlre” olarak ta yaygın bir şekilde kullanılan anlamları taşımaktadır. Hicri takvimin beşinci ayı olarak bilinen Cemâziyelevvel ayı çerçevesinde edilen dualar ve yapılan ibadetler tamamen mümin bir kimsenin faydasına oluşacak olan amellerine cereyan etmektedir. Cahiliye döneminde yer alan bir diğer aylarda da olduğu gibi bu ayında farklı isimleri bulunmaktadır. Cemâziyelevvel ismi ise İslamiyet’in doğuşu ile birlikte anılmaktadır. Cumâdâ isminin anlamına hitap eden “soğuk ve “kurak” anlamları da ilave edilmektedir. Bunların anlam ifadesi bu ayların içerisinde yer alan doğa olaylarına hitaben soğuk ve kurak geçtiği için bu şekilde ifade edildikleri rivayetlerde geçmektedir.

“OSMANLI DÖNEMİNDE CEMÂZİYELEVVEL”

Türkçe de daha farklı anlamlarla anılan Cemâziyelevvel ayı Osmanlı döneminde de daha kısaltılmış bir anlam ifadesiyle de nüksedilmektedir. Osmanlı vesika suretlerinde bu her iki ayın da temsili isimlerinin kısaltılmışı olarak tabir edilen “Cemâzeyn” adı verilmekteydi. Osmanlı kaidelerinde yer alan bilgiler ve tutanaklar doğrultusunda günümüz tarihine gelen bu kısaltılmış isimler halen günümüz insanları tarafından da kullanılmaya devam edilmekte. Osmanlı döneminde ulufe dağıtımları esnasında bu aylara “recec” ve “recac” isimleriyle de telaffuzda da bulunulurdu. Cemâziyelevvel ayı bu kapsamda önemli bir ay niteliği taşımakta olup, İslamiyet açısından kullara hitaben bir şekilde bildirilen aylardan olmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Rebiûlâhir Ayı başlıklı makalemizde rebiülahir ayı, rebiülahir ayı hakkında ve rebiülahir ayı ne zaman hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.