Anasayfa » Oruç ve Ramazan » Kimler Oruç Tutmaktan Muaf

Kimler Oruç Tutmaktan Muaf

Ramazan ayı Müslümanların en kutsal aylarından biridir. Bu ayda Müslüman inancına göre savaşlar biter, kırgınlar yok olur ve maneviyat dolu bir ay geçirilir. 30 gün boyunca sahur ve iftar arasında geçen açlık oruçları ile Allahın (cc) farz kıldığı emirlerden biri de yerine getirilmiş olur. Genç, yaşlı tüm Müslüman alemi bu süre boyunca oruç tutar ve diğer ibadetleri ile birlikte farz kılınan görevlerini bitirmiş olurlar. Fakat herkes oruç tutabilir mi



Oruç Neden Tutulur? Faydaları nelerdir?

Oruç erişkin ve sağlıklı her Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir ve ayrıca bu ibadet yalnızca yaratanımızın emrine itaat değil, ondan gelen emrin de aslında insanlığa ne kadar faydası olduğunun da kanıtıdır. Allah’ın (cc) kullarına orucu farz kılmasının sebebi onları aç bırakmak değildir. Bunun maddi ve manevi birçok sebebi vardır ki bunlardan en önemlisi diğer aç Müslüman kardeşlerimizin ne hissettiğini anlayabilme şuurudur. Aç olan birinin halinden tok asla anlayamaz fakat bu ibadeti yerine getirirken yalnızca açlığa sabır düşüncesi ile değil, biraz da aç olan insanların yerine kendini koyabilme büyüklüğü olmalıdır. Ancak bu şekilde yardımlaşma ve empati maneviyatını yüceltebiliriz. Bir diğer fayda ise vücut sağlığıdır ki belki de başka hiçbir ayda mümkün olmayan dinlenme sürecidir bu. İnsanların hiç düşünmeden vücutlarına yaşattıkları bu işkencenin dur durak bilmeden devam etmesi kaçınılmaz bir durumdur. Fakat şükürler olsun ki her emrinde bizi düşünen yaratıcımızın buna da çaresi elbette oruçtur.

Oruç Herkese Farz mıdır?

Oruç tutmak sağlıklı insanların yerine getirmeleri gereken yükümlülüklerdendir. İslam inancına göre hiçbir Müslüman kendini sağlık yönünden zorlayan ibadetleri yapmak zorunda değildir. Yaşlı veya hasta kişilerin oruç yerine vermeleri gereken günlük sadaka miktarı vardır. Eğer durumu elverişli ise o sadakayı vererek de oruç borçlarını eda etmiş sayılırlar.

Yaşlılar, Hastalar ve Çocuklar Hangi Durumlarda Oruçtan Muaf Tutulurlar?

Farz kılınan ibadetler arasında namazdan sonra gelen ve ramazan ayında yapılan oruç, kız çocuklarında regl dönemi delilen özel hal durumu başlamadığı sürece, erkek çocuklarında ise ihtilam durumu başlamadan yükümlülük verilmez. Fakat bu belirtiler de yok ise İslamiyet’e göre oruç ibadetinin yükümlülük yaşı on beş yaş olarak belirlenmiştir.

Bir başka oruçtan muaf kişiler ise yaşlı ve kendine bakamayacak kadar kötürüm olmuş bireylerdir. Bu kişiler oruçları karşılığı bir fidye miktarı sadaka vererek yükümlülüklerini vermiş olurlar.

Genç ama hasta olan insanlar, sağlıklarını etkileyecek bir durum söz konusu olduğu zaman doktorlarına da danışarak sağlıklarına kavuşana kadar oruç tutmayabilirler. Tutmadıkları oruçları ise sağlıklarına kavuştukları zaman tutarak ödeyebilirler

Hamile olan hanımlar oruç tutmaya yükümlü değildirler. Kendilerinde gördükleri herhangi bir rahatsızlık ya da halsizlik durumunda ya da bebeklerinin zarar görebileceği riski varsa daha sonra tutma niyeti ile oruçtan muaf olabilirler.

Emzikli anneler, bebeklerinin yeterince süt alamadığını düşünüyorlarsa oruç tutmak zorunda değiller. Yine onlar da daha sonra yerine getirme niyeti ile oruç tutmayabilirler.

Regl durumunda olan bayanlar için de Rabbimiz tutma yasağı emri vermiştir. Özür durumundaki bu hal geçene adar muaftırlar ve regl bitiminde yine tutamadıkları gün kadar oruç ibadetlerini yerine getirebilirler.

Yolculuğa çıkmış ve en az doksan kilometre uzaklıkta olan yolcular oruçtan muaf tutulmuşlardır. Fakat kendilerinde herhangi bir rahatsızlık hissetmeyip tutarlarsa da elbette sevap işlemiş olurlar.

Oruç tutmaktan muaf olmak da İslam inancına göre bu şekilde sıralanmıştır.

Bir önceki yazımız olan Ramazanda İftar Sofraları Nasıl Olmalı? başlıklı makalemizde İftar Sofrasında Bulunması Gereken Yemekler, İftarda İlk Ne Yemeli? ve Reflü Hastalarının İftar Sofraları Nasıl Olmalıdır? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Ramazanda 30 Güne 30 Özel Öneri

Ramazan ayına başlamadan önce ve ramazan ayı içerisinde size sunacağımız ramazan önerilerini dikkate almanız, bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.