Herkesi kabir sıkar

Sual: Kabir sıkması diye bir şey var mıdır?
CEVAP
Normal olarak vardır. Kabir azabı ve kabrin sıkmasına inanmayan bid’at sahibi olur. Hakkında hadis olsa da, olmasa da, kabir azabına inanmam diyen dinden çıkar.

İmam-ı a’zam hazretleri buyurdu ki:
Kabirde ruhun cesede iadesi ve kabrin sıkması ve azap edilmesi haktır. (Kavl-ül fasl)

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Kabrin bedeni sıkması vardır. (3/17)

İmam-ı Gazali hazretleri de buyuruyor ki:
Kabir azabı ruha ve cesede beraber olacaktır. (İhya)

Kara ve denizde ölene de sual sorulur. (Nuhbet-ül-leâli s.116, Bidaye s.91)

Ahirette peygamberler dâhil, her insana sual sorulacağı şeklinde, kabir sıkması da her insana olacaktır. Kâfirleri ve fâsıkları oldukca şiddetli sıkacaktır. Peygamber, sahabe ve salihleri ise adeta okşar şeklinde hafifçe sıkacaktır. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Kabrin sıkmasından kurtulan biri olsaydı, Sa’d bin Muaz kurtulurdu.) [İ.Ahmed]

(Zekeriya oğlu Yahya’yı kabrin sıkması, yediği bir arpa sebebi ile olmuştur.) [İ. Rafii]

(Kabrin sıkması bir müminin affedilmemiş günahlarına kefarettir.) [İ. Rafii]

(Vallahi billahi ki, 99 ejderha Kıyamete kadar, kâfire kabrinde azap eder.) [Ebu Ya’la]

(Namazı özürsüz kılmayana, Allahü teâlâ 15 sorun verir. Bunlardan altısı dünyada, üçü ölüm anında, üçü kabirde, üçü kabirden kalkarken olur. Kabirde çekeceği acılar şunlardır:
1- Kabir onu sıkar. Kemikleri birbirine geçer.
2- Kabri ateşle doldurulur. Gece, gündüz onu yakar.
3- Allahü teâlâ, kabrine oldukca büyük yılan gönderir. Dünya yılanlarına benzemez. Her gün, her namaz vaktinde onu sokar. Bir an bırakmaz.)
[Kurretül’uyun]

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
İyi bir kimse, talihli bir insan, kusurları, günahları, lütuf ve kayra ile af olunan ve yüzüne vurulmayan kimsedir. Eğer günahı yüzüne vurulursa ve bunun için de, acıma olunarak, yalnız dünya sıkıntıları çektirilip günahları, böylece temizlenen kimse de, oldukca talihlidir. Bu şekilde de temizlenmeyip, geri kalan günahları için, kabir sıkması ve kabir azabı çekerek günahları biten, kıyamette, mahşer meydanına günahsız olarak götürülen de, ne kadar oldukca talihlidir. Eğer bu şekilde yapmayıp, ahirette de cezalandırılırsa, gene adalettir. Fakat o gün, günahlı olan ve utangaç ve yüzleri kara olan, ne kadar güç durumdadır. Fakat bunlardan, Müslüman olanlara gene acınacak, bunlar, sonunda gene merhamete kavuşacak, Cehennem azabında, sonsuz kalmaktan kurtulacaktır. Bu da, büyük bir nimettir. (1/266)

Ölü kabre konunca, bilinmeyen bir yaşam ile dirilecek, rahat yada azap görecektir. Münker ve Nekir adındaki iki meleğin, bilinmeyen korkulu insan şeklinde mezara gelip sual soracaklarını hadis-i şerifler açıkça bildirmektedir. Doğru yanıt verenlerin kabri genişleyecek, buraya Cennetten bir pencere açılacaktır. Sabah ve akşam, Cennetteki yerlerini görüp, melekler tarafınca iyilikler yapılacak, müjdeler verilecektir. Doğru yanıt veremezse, demir tokmaklarla o şekilde vurulacak ki, bağırmasını, insandan ve cinden başka her mahlûk işitecektir. Kabir o denli daralır ki, kemiklerini birbirine geçirecek şeklinde sıkar. Cehennemden bir pencere açılır. Sabah ve akşam Cehennemdeki yerini görüp, mezarda, mahşere kadar, acı azaplar çeker. (Her insana Lazım Olan İman)

Sual: Kabrin sıkması, Müslümanların iyilerine de azab şeklinde mi yoksa nimet şeklinde mi olur?
Yanıt:
Kabir sıkması, kafirlere azab, müminlere ise, ikram içindir. Sözgelişi bir anne kaybolan çocuğunu bulsa, luktan onu iyi mi bağrına bastırırsa, kabir de salihleri bu şekilde sıkar. Peygamber efendimiz:
(Ölü imansız ise, kabir onu o şekilde sıkar ki, kaburga kemikleri birbirine geçer. Kabirden kalkıncaya kadar azab içinde kalır.) buyurmuşlardır.

Bir önceki yazımız olan Kabir azabı kâbus gibi değildir başlıklı makalemizde ildir, kabir ve kabus hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.