Fâtiha okurken düşünmek

Sual: Namazda Fâtiha okurken, (İyyâke na’büdü=Yalnız sana yakarma ederiz) kısmında, kumar, içki, zina şeklinde günah olan yada alışveriş şeklinde mübah olan şeyler düşünülmüşse, kabul edilen şeye yakarma edilmiş olur mu? Ben bir şey düşünmeden asla namaz kıldığımı hatırlamıyorum. Alışverişe yada yaptığım işlere mi tapmış oluyorum?
CEVAP
Günah şeyler düşünülse de, o günahlara tapılmış olmaz. İslam âlimleri, insanları küfürden kurtarmak için tevil yolunu tercih etmişlerdir. İmam-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki: Bir Müslümanın, bir sözünden yada bir işinden yüz şey anlaşılsa, bunlardan 99’u küfre sebep olsa, biri Müslüman bulunduğunu gösterse, o bir şeyi idrak etmek ve ona kâfir dememek gerekir. (3/38)

Kimi yazarlar, bir Müslümanın bir sözünden yüz şey anlaşılsa, bunlardan 99’u imanlı bulunduğunu, biri de sövgü bulunduğunu gösterse, o bir şeyi anlayarak ona kâfir diyorlar. Bu şekilde yapmak İslam âlimlerinin yolu değildir.

Bir söze, 99 âlim sövgü dese, bir âlim sövgü değil dese, Allahü teâlâ da, o bir âlimin sözüne bakılırsa yargı verip, o kimseyi kâfir yapmıyor.

Namaz kılmak inanç alametidir. (Namaz kılarken düşünüyorsun) diye bir Müslümana kâfir demek fazlaca çirkindir.

Fâtiha okurken insan fazlaca şey düşünebilir. Düşündüğü şeye tapmış olmaz. İnsanları küfre sokmaktan sakınmalı, aksine küfürden kurtarmak için tevil etmeli. Kalbe gelen fena düşüncelere sövgü demekten kaçınmalı. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Fena fikir, dille söylenmedikçe ve buna uygun hareket edilmedikçe, Allahü teâlâ, o fena düşünceyi affeder.) [Buhârî]

Bir önceki yazımız olan Tekfircinin tekfirleri başlıklı makalemizde tekfircinin ve tekfirleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.