Anasayfa » Genel » Evde hayvan beslemek

Evde hayvan beslemek

Sual: Köpek ve kedi beslemek günah mıdır? Komşumuz kedi besliyor. Evine gittiğimiz vakit bizim kız çocuklar ve anneleri korkuyor. Kedi mutfakta yiyeceklere ve içeceklere dokunabiliyor. Gezdirilmiş olduğu yerlerde namaz kılınabilir mi? Kızım, teyzesine yardım ederken, kediyi görünce, korkudan elindeki tepsiyi düşürüyor. Apartman hayatında köpek ve kedi beslemek uygun mu?
CEVAP
Bir gereksinim için köpek beslemek caizdir. Örnek olarak polis köpeği, av köpeği, çoban köpeği, bekçi köpeği beslenir. Sadece köpek evin içine sokulmaz. Ayrı yeri yada kulübesi olur. Köpek bulunan odaya rahmet melekleri girmez.

Kediye ulaşınca, kedi beslemek caizdir. Sadece bugünkü apartman hayatında zor olur. Çişini, kakasını meydana getirecek yer arar. Kum torbası olsa da, birazcık zor olsa gerek. Bazı kediler çişi ulaşınca, dışarı gidebiliyor. Kedinin tüyleri eve hatta yiyeceklere dökülebilir. Yıkamak temizlemek gerekir. İtinalı bir halde bakmak gerekir. Köy evlerinde fare olurdu, kedi beslenirdi. Beton apartmanlarda farenin rahatça yaşaması zor olsa gerek.

Kedi kirli değildir. Gezdirilmiş olduğu yerlerde namaz kılınır. Sahabeden bir hanım anlatır:

Abdest alması için bir kaba su koymuştum. Kedi gelip bu kaptan su içince dayım Ebu Katade birazcık daha su içmesi için, kabı kedinin önüne uzattı. Benim hayretle baktığımı görünce, dedi ki: Niye şaşkınlık ettin? Resulullah efendimiz buyurdu ki:
(Kedi necis değildir. Etrafınızda fazlaca dolaşan [sevimli ] bir hayvandır.) [Tirmizi, Nesai, Ebu Davud, Muvatta]

Başka bir hadis-i şerifte de, kedi sevgisinin imandan olduğu bildirilmiştir.

Kirli değil diye kedi beslemek gerekmez. Kedilerden hastalık da geçebilir. Komşular rahatsız oluyorsa eve koymamak uygun olur. Bazı hanımlar, fareden korkar. Kediden köpekten korkan da olabilir. Komşularımızın rahatsız olmamaları için kedi sevgimizden feragat ederek evde kedi beslememek iyi olur.

Sual: Evde kedi köpek, tavşan, bülbül, kanarya şeklinde kuşları beslemek ve akvaryumda balık beslemek caiz midir?
CEVAP
Hayvanları eve, kafese hapsetmek günahtır. Evde kediden başka hayvan beslenmez. Çiftlik şeklinde yerlerde, tavşan ve benzerleri, bir gereksinim için beslenebilir.

Ey Oğul kitabında diyor ki:
Bülbülü kafese hapsetmek caiz değildir. Kanarya, muhabbet kuşu şeklinde, kafese alışık olanları kafeste beslemek caizdir. Şundan dolayı dışarı bırakılırsa ölüme terk edilmiş olur. Eve köpek sokmak caiz değildir. Akvaryumda balık beslemekse balığı hapis değildir. Balık aslına bakarsan suda yaşar, mahzuru olmaz.

Sual: Bahçeli bir evde kedi-köpek beslemek caiz midir?
CEVAP
Kedi evde beslenir, dışarıda da beslemek günah olmaz. Köpek evde beslenmez. Sonrasında köpeğe gereksinim var ise beslenir. Av için, bahçe yada sürüyü korumak şeklinde zaruri gereksinimler haricinde köpek beslemenin uygun olmadığı, birçok sevapları yok edeceği hadis-i şerifte bildirilmiştir. (Müslim)

(Canlı resmi, köpek ve cünüp bulunan eve [odaya] rahmet melekleri girmez) hadis-i şerifi de köpeği eve sokmanın uygun olmadığını bildirmektedir. (Nesai)

Sual: Muhabbet kuşu, kanarya şeklinde kuşları alıp satmak ve beslemek caiz midir?
CEVAP
Kafese alışmış, özgür bırakılınca hayvanlar tarafınca öldürülebilen kuşları kafeste beslemek ve alıp satmak caiz olur. Bu kuşlar da bunlara dâhildir.

Sual: Güvercin beslemek caiz midir?
CEVAP
Etini yiyecek için beslemek caizdir. Eskiden posta işleri yaptırırlardı, mektup alıp götürürdü. Bu şekilde işler için caiz, oynamak için caiz olmaz.

Süs köpeği beslemek
Sual:
Eshab-ı Kehf’in köpeği Kıtmir Cennete gireceğine nazaran, köpek bulunan eve niye rahmet melekleri girmez? Evde süs köpeği beslemek niye caiz değildir?
CEVAP
Bir gereksinim için köpek beslemek caizdir. Örnek olarak polis köpeği, av köpeği, çoban köpeği, bekçi köpeği beslenir. Sadece köpek evin içine sokulmaz. Ayrı yeri yada kulübesi olur. Köpek bulunan odaya rahmet melekleri girmez. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Av köpeği, çoban köpeği şeklinde bir gereksinim haricinde köpek besleyenin, her gün sevabı eksilir.) [Müslim]

Papağan beslemek
Sual:
Papağan beslemekte sakınca var mıdır?
CEVAP
Kafeste dünyaya gelip kafeste yaşamaya alışmış olanlar beslenir. Ötekiler caiz değildir.

Bir önceki yazımız olan Kimyevi değişmeler başlıklı makalemizde kimyevi ve meler hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.