Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Bir sözle nasıl kafi olunur

Bir sözle nasıl kafi olunur

bir sözle nasıl kafi olunur
İslam bilgisi zayıf olan hatta olmayan bazı kişiler elfaz-ı küfür addedilen kelimeleri söyleyerek küfre düşerler. Ancak bazı kişiler, İslami bilgisi zayıf olan bu kişilerin imansızlıklarından değil, cahilliklerinden küfre sebep olacak kelimeleri kullanmış olabileceklerini söyleyerek, küfre düşmedikleri iddiası içerisinde olurlar. Bu kişiler, hüsnü zan yaparak küfür sözlerini söyleyen kişilerin dinden çıkmadıklarına kanaat getirirler. Ancak küfür sözlerinin ne olduğunu bilmemek, özür olarak kabul edilmez. Bu nedenle bu konudaki cahillik, özür olarak sayılmaz. Kişi, küfre sebep olacağını bilmeden bile küfre sebep olacak kelimeleri söylese, dinden çıkar.
Alimlerin mutabık kaldığı küfür sözlerin bir Müslüman tarafından karşıdaki kişiyi güldürmek ve neşelendirmek için sohbet esnasında söylenmesi, anlamı üzerinde tam olarak düşünülmese bile küfür sebebidir. Buna küfr-i inadı denir. Aynı şekilde cahilliğinden dolayı yaparsa, küfr-i cehli olur. Zaten insanın cahilliği, İslam dinin gerçeklerini kabul etmemekten ileri gelebilir. İslam dinini tam olarak gönlünde nebian kılamamış bir kişi, küfür sözlerini söylemekten çekinmez. Ancak ilmi bilgisi yetersiz olsa da, Allaha’a karşı vazifelerini yapmaya gayret eden bir kişiden küfre sebep olacak sözlerin çıkması mümkün değildir. Çünkü bu kişi, kendi aklıyla bile küfre sebep olabilecek sözleri bilebilir. Küfür sözünün bir tehdit karşısında söylenmesi, yanılarak söylenmesi halinde küfre düşülmez. Berika, hadika ve Mecma-ul-enhür kitaplarında bu şekilde yazmaktadır.
Allah yok veya cennet cehennem yok demek küfre düşürür. Söz önemlidir. Kişinin niyetinin ne olduğuna bakılmaz. Kişinin niyeti düzgün olsa da, küfür sözlerini söylemesi meşru addedilemez. İkisi arasında tenakuz vardır. Dürer-i Şerifte, bir kişinin niyet etmemesine rağmen Allah için bir gün oruç tutacağını adasa, yanlışlıkla bir ay diye ağzından kaçırsa, bu durumda bir gün değil bir ay oruç tutmak durumunda kalır. Niyet değil, söz geçerli olur.

Bir önceki yazımız olan Haremlik Selamlık nedir? başlıklı makalemizde erkek, haram ve Haremlik ve selamlık hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Mekruh Nedir ? Namazın Mekruhları Nelerdir?

Bir önceki yazımız olan VELAYET-İ FAKİH; TÜM MUSTA’ZAF VE MÜSLÜMANLARIN İMAMI VE REHBERİDİR!.. başlıklı makalemizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.