Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » İftira Nedir? Ve Dinimizdeki Hükmü Nelerdir?

İftira Nedir? Ve Dinimizdeki Hükmü Nelerdir?

İftira Nedir? Ve Dinimizdeki Hükmü Nelerdir?

Dinimizce en kötü tutumlardan biriside iftiradır. İftira Nedir? Sualinin cevabı ise bir kişiye işlemediği suçu işlediğini söylemektir. Bu tutum son derece yanlış bir davranıştır. Böyle bir tutum Hz. Ayşe validemizin de başına gelmiştir. Bunun üzerine de İFK olayı gerçekleşmiştir.

İFK Nedir?

Hz. Ayşe’ye iftira atılması üzerine gerçekleşen hadise İFK’dır. Peki, İFK nedir? Müstalikoğulları’na yapılan gazveden sonra İslam ordusu Medine’ye dönerken ordunun konakladığı bir yerde Hz. Ayşe, ihtiyaç gidermek için devesinden inip ordunun merkezinden uzaklaştı. Ordunun merkezine döndüğünde gerdanlığını kaybettiğini fark etti ve onu aramak için tekrar ordunun merkezinden ayrıldı. Bu sırada ordu harekete geçti ve Hz. Ayşe orda kaldı daha sonra Hz. Ayşe’yi orduya ordunun artçısı Saffan B. Muattal yetiştirdi. Bu durum, münafıklar arasında dedikoduya yol açtı. Hatta Hasan B Sabit, Hamne B Cahş ve Mistah B Usase gibi Müslümanlar, münafıkların bu konudaki görüşlerine destek oldular. Bunun üzerine Nur Suresi 11-26. Ayetler nazil oldu ve Hz Ayşe’nin temiz olduğu bildirildi. Bu hadiseye İFK hadisesi denmektedir.

İftira Veya Böyle Bir Durumda Ne Yapılmalıdır?

Ayetle bildirilene kadar Efendimiz (S.A.V.)’de Hz. Ayşe validemizin suçsuz olduğunu bilmiyordu. Yani herkes böyle bir durumla karşı karşıya kalabilir peki böyle bir iftirada ne yapılmalıdır? Bu tutum üzerine Nur Suresi 15. Ayette: ‘Onu (İftirayı)dillerinizle anlatıyordunuz (soruyordunuz) ve hakkında sizin bilginiz olmayan bir şeyi ağızlarınızla söylüyordunuz. Ve o, Allah’ın katında büyük (bir suç) olduğu halde siz, onu önemsiz sandınız.’ Buyurdu. Bu Ayetten de anlaşılacağı üzere hakkında kesin bir bilgi sahibi olmadığımız ve görmediğimiz şeyler hakkında konuşmak büyük bir suçtur. Bu nedenle gözle görmeden, kulaktan doğma bilgilerle hareket etmemek gereklidir.

Bir önceki yazımız olan Peygamber Efendimizin 10 İsmi Ve Anlamı başlıklı makalemizde Peygamber Efendimizin 10 İsmi Ve Anlamı hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.