Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Mehir (Mihir) Nedir?

Mehir (Mihir) Nedir?

Mehir (Mihir) Nedir?

Mehir mi? Mihir mi? Sorusunun cevabı aslında her ikisidir de. Yani Mehir yazılışıdır ama okunurken Mihir diye okunur. Peki, Mehir (Mihir) Nedir? Mehir, İslam dinine göre kadın ile erkek nikâhlanırken erkeğin kadına nikâhtan önce ya da nikâhtan sonra verdiği ya da vermeyi vaat ettiği mal ya da paradır. Bu İslami hukuku 4 büyük mezhepte Mehir’i kabul etmiştir. Bu para ya da mal kadının hakkıdır ve verilmesi zorunludur.

Mehir Çeşitleri

Nikâh öncesi ya da sonrasında verilecek olan Mehir çeşitleri bulunmaktadır. Mehir tarafların nikâhtan önce kararlaştırıp kararlaştırmama durumuna göre ikiye ayrılmaktadır. Birincisi Mehr-i Müsemma ikincisi de Mehr-i Misil olmaktadır. Mehr-i Müsemma tarafların daha önce üstünde konuştukları ve ortak kararlaştırdıkları Mehir’dir. Mehr-i Misil ise nikâhtan önce belirlenmeyen Mehir’in Nikâhtan sonra kadının yaşıtlarında bir akraba örnek verilerek verilen Mehir’dir. Mehir ödeme şekline göre Mehr-i Muaccel ve Mehr-i Müeccel olarak da ikiye ayrılmaktadır. Mehr-i Muaccel nikâhta ya da nikâhtan sonra peşin ödenen Mehir’dir. Mehr-i Müeccel ise ödenmesi sonraya bırakılan Mehir’dir. Genel olarak ölüm ya da boşanma gibi durumlarda kadına ödenir.

Mehir Ne Kadar Olur?

İslam hukukuna göre kadına nikâhtan önce verilen ya da vaat edilen mal ya da paradır Mehir. Peki, Mehir ne kadar olur? Öncelikle Mehir para olabileceği gibi mal mülk de olabilmektedir. Ancak bu konudaki mallar helal çerçeve içerisinde bulunmalıdır. Yani domuz ya da Alkol Mehir olarak verilmez. Genel olarak Mehir için bir üst sınır tanımlanmamıştır. Ancak alt sınır vardır. Hanefi Mezhep’ine göre Mehir olarak verilebilecek en düşük meblağ 10 dirhem gümüş olmaktadır. Maliki Mezhep’ine göre ise bu alt sınır 3 dirhem gümüştür. Şafi ve Hanbelî âlimleri ise bir alt sınırı kabul etmemişlerdir.

Bir önceki yazımız olan Tasavvuf Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.