Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Nefis Nedir?

Nefis Nedir?

Nefis Nedir?

Allah (C.C.) bizleri imtihan etmek için bu dünyayı yaratmıştır. Bizlere düşen ise onun emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmaktır. Ancak ‘İnsana düşman olarak nefsi yeter.’ Sözündeki nefsimiz Allah (C.C.) yolunda en büyük düşmanımızdır. Peki, Nefs nedir? Nefs Arapça kökenli bir kelimedir ve Türkçeye nefis olarak geçmiştir. Kısaca tanımlanacak olursa nefis insanın insani arzularının tamamıdır. Bu arzular insanı Allah (C.C.) yolundan uzaklaştırır ve Allah’ın istediği gibi bir kul olmamızı engeller.

Nefsi Nasıl Terbiye Ederiz?

Nefsin isteklerinin tamamı dünya hayatında kişinin gözüne hoş görünen ve kişiyi yapmaya cezbeden arzulardır. Bu nedenle bu arzular bireyin ahret hayatında saadete ulaşmasında en büyük düşmanıdır. Bu nedenle kişi ebedi sadet istiyorsa nefsini terbiye etmeli ve dünya hayatını hiçe saymalıdır. Peki, Nefsi nasıl terbiye ederiz? Nefsanî arzularınızdan korunmanın en kolay yolu nefsimizin aklını çelmektir. Kişi açken başka bir şey düşünememektedir. Bu nedenle nefsin en güzel terbiye yöntemi Oruç Tutmaktır. Kendi görüşümce nefsinizi terbiye etmenin en güzel yolu bolca Allah (C.C.)’ı zikir etmektir. Böylece hem Allah (C.C.)’ın varlığı aklınızda olacak hem de kötü işlerden uzak durmuş olacaksınız. Allah (C.C.)’ın varlığını anmak sadece nefsinizden değil sizi tüm şerlerden de uzak tutar.

Gözümü Haramdan Nasıl Korurum?

Günümüzde kişinin Allah (C.C.) yolunda en büyük düşmanlarından birisi gözleridir. Unutulmamalıdır ki gözünde zinası vardır. Bu konu sadece erkeklere özgün değildir, yani kadınlara da bir o kadar geçerlidir. Ancak daha çok erkekler yapmaktadır. Özellikle hanımların açıldığı bu zaman diliminde eğer Cennet isteniyorsa kişi gözünü haramdan sakınmalıdır. Peki, gözümü haramdan nasıl korurum? Diye sorarsanız verilebilecek en iyi cevap Cehennemi hatırlamaktır. Kişi tenine iğne batmasına dayanamazken Cehennem azabına nasıl dayanacağının farkında olduğu zaman daha dikkatli hareket edecektir.

Bir önceki yazımız olan Tasavvuf Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.