Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Hz. Muhammed (S.A.V.)’İn Hz. Ayşe İle Evliliği Ve Yaşı

Hz. Muhammed (S.A.V.)’İn Hz. Ayşe İle Evliliği Ve Yaşı

Hz. Muhammed (S.A.V.)’İn Hz. Ayşe İle Evliliği Ve Yaşı

Hz. Ayşe annemiz, Efendimiz’in en sevdiği eşlerinden birisidir. Ancak bazı kendini bilmezler evlendiğinde Hz. Ayşe’nin yaşının küçük olması nedeniyle Efendimiz’i suçlamaktadır. Bilinene göre Hz. Ayşe validemiz, Efendimizle 6 – 7 yaşlarında nişanlanmış ve 9 – 10 yaşları arasında da evlenmiştir. Bu durum tepkilere yol açmaktadır. Bu yüzden bazı kimseler Hz. Muhammed (S.A.V.)’in, Hz. Ayşe ile evliliğini kullanarak Efendimiz’e hakaret etmektedir. Ancak konu aslında tam olarak böyle değildir. Bu problemin temel nedeni o dönemlerde Arap topluluğu kızlarının yaşlarını saymamaktadır. Bu sorunda bundan kaynaklanır. Ancak bazı ayrıntılara bakıldığında Hz. Ayşe’nin yaşı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak mümkündür.

O zaman Arap toplumundaki kişiler, kızları olduğu zaman utanır ve onları diri diri gömerdi. Bunu yapmayanlar ise utanç içerisinde gezerdi. Ta ki çocukları ergenliğe girince yani buluğa erince Daru’n-Nevde’de bir tören düzenlerler ve kızlarının büyüdüğünü millete bu tören ile ilan ederlerdi. Bu durumu dikkate alarak yorum yapacak olursak. Hz. Ayşe’nin 9 yaşında evlendiği iddiası, Hz. Ayşe’nin buluğa erdikten sonra 9 yıl geçmesi demektir. Yani Hz. Ayşe’nin 9 yıldır ay hali görüyor olması anlamına gelmektedir. Kızların ergenliğe girme dönemini yaklaşık 9 yıl olarak dikkate alırsak 9 yılda ay hali görmesi üzerine eklenirse Hz. Ayşe’nin evlilik yaşının en az 18 olduğu anlaşılır.

Hz. Ayşe validemize yıllar sonra bir gün Kıyamet Suresi’nin iniş tarihi sorulduğunda, Hz. Ayşe ‘Ben Mekke sokaklarında oynayan bir çocukken bu ayetler nazil oldu.’ Diye cevaplamıştır. Buradan Kıyamet Suresi inerken yani, Peygamberliğin 3 – 4. Yıllarında Hz. Ayşe’nin 6 – 7 yaşlarında olduğu ortaya çıkar. Hz. Ayşe İle Hz. Muhammed (S.A.V.)’in peygamberliğin 13. Yılında evlendiği hatırlanacak olunursa. Hz. Ayşe’nin evlilik sırasında 17 – 18 yaşlarında bir kız olduğuna ulaşılır. Hz. Ayşe kaç yaşında evlendi? Sorusuna yapılacak en güzel açıklamalardan biriside budur.

Bir önceki yazımız olan Nefis Nedir? başlıklı makalemizde Nefis Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.