Namaz Kılmanın Önemi
Biliyorsunuz ki İslamın beş şartından biri namaz kılmaktır. İslamın en temel vasıfları Allah’ın varlığına ve birliğine inanmak, Peygamber efendimize kalpten inanmaktır. Allahın varlığına ve birliğine imandan sonra gelen en önemli farz namaz kılmaktır; hatta bunun için Peygamber Efendimiz hadis-i şerifinde ‘’Namaz dinin direğidir.’’ İfadesi kullanmıştır. Namaz vakitleri beş vakittir ve hicretten tam bir buçuk yıl önce Miraç gecesinde farz kılınmıştır.
Namaz öyle yüce bir şeydir ki insanın sıkıntılarını alır, ruhunu dinlendirir ve Allah ile arasında en yakın köprüyü kurar. Peygamberimizde bunun için namazın çok önemli bir yerinin olduğunu bildirmiş ve ruh ve beden temizliğinin namazla sağlandığını bildirmiştir.Namazın insanlık için bir nur olduğunu belirtmiştir sevgili Peygamberimiz. Namaz sayesinde günahlarımızdan arınırız, temizleniriz ve cennete girmeye hak elde edebiliriz.
Peygamberimiz hatta bu konuyla ilgili ’’sizden herhangi birinizin kapısı önünde bir nehir bulunsa, o kimse günde beş defa yıkansa kendisinden bir şey kalır mı?’’ demiştir. Dinleyenlerde mutlak cevap olarak’’ Hiç kir kalmaz Ya Rasûlellah!’’ Demişlerdir.
Peygamberimiz Allah’ın, kıldığımız namazlarımızla günahlarımızı sileceğini beş vakit namazında buna benzediğini söylemiştir. Namaz, insanlara Allah korkusunu göstererek günahlardan kaçındırır. Kuran-ı Kerimde’de namazı dosdoğru kılmamız ve Kuran-ı Kerim’i okumamız emredilmiştir. Namazın her türlü fesat, kötü işlerden alıkoyduğunu belirtilmiştir.
Müslüman kimseler namaz kılmakla yükümlü olup bir de çocuklarına da namazın nasıl kılındığını ve ne anlama geldiğini öğretmekle yükümlüdür. Peygamberimiz de, çocuklarımız yedi yaşına geldiğinde onlara namaz kılmasını emretmemizi buyuruyor.
Namaz,işte öyle bir ibadettir ki, insanın içi namaz kıldığı zaman nurla dolar, günahlarından arınır. Sabah,öğle,akşam,ikindi ve yatsı olmak üzere beş vakit namaz vardır ve bunları kılan ruh dinginliğine,mutluluğa ulaşır. Namaz, Allah’ın huzuruna çıkıp Allah’la aramızda köprü kurmaktır.
Bir önceki yazımız olan İslam’da Hicret başlıklı makalemizde İslam’da Hicret hakkında bilgiler verilmektedir.