İslamın Doğuşu
İslam dini doğmadan önce insanlar bu zamanlarda bazı hayvan ve putlara tapıyorlardı. Kendi canlarını bu hayvanlara ve putlara bağışladıkları bile oluyordu.
İnsanların doğru yola girmeleri, gerçekleri öğrenebilmeleri için ve kötü yoldan kurtarabilmek için Allah, peygamberlerle birlikte dinleri insanlara göndermiştir.
Allah’ın gönderdiği son din olan İslam dini, son peygamber Hz.Muhammed ile insanlara ulaştırılmıştır. İslam dinin temel ilkeleri,buyrukları, yasakları Cebrail aracılığıyla Peygamber Efendimize suhuflar halinde gönderilmiştir. (Sonradan Hz.Ebu Bekir zamanında kitap haline getirilmiş ve Hz.Osman zamanında da çoğaltılmıştır.)
İslam Dininin temeli altı ilkeden oluşur ve buna da imanın şartları denir. Bunlar Allah’ın varlığına ve birliğine iman, Meleklere iman, Allah’ın gönderdiği kutsal kitaplara iman(Tevrat, İncil, Kur-an ve Zebur), peygamberlere iman, ahirete iman(bütün canlıların öldükten sonraki gideceği ezeli hayat), kadere imandır(Allah’ın önceden,olacakları bilip takdir etmesi). Bu altı temel ilkeyi gerçekten ve kalpten kabul eden ve inan kişiler vazifelerini yerine getirmiş olur. Bunlar ibadet olarakta bilinir ve Allahın var olduğuna ve bir olduğuna, Hz. Muhammed’in onun kulu ve elçisi olduğunu idrak etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, ve yeterli derecede kaynağı bulunduğunda yani maddi bakımdan yeterli düzeyde bulunduğunda hacca(Kabe’ye) gitmektir. Ancak ve ancak bunları kabul eden, benimseyen ve kalpten inanan kişiler, gerçekten Müslüman sayılır.
İslam dininde bir diğer önemli konu ise ahlaktır.İbadetlerimizi yerine getirirken aynı zamanda güzel bir ahlaka sahip olmamız emrolunmuştur. Yaptığımız ibadetlerin gösteriş için değilde sadece Allah’ın hoşnutluğunu kazanabilmek ve tevazu içinde olması gerektiği dile getirilmiştir.
İslam aynı zamanda sadece Müslüman olan kimselere değil; bütün insanlığa gönderilmiştir ve evrenseldir. Kuran-ı Kerime dayalı ilkelerden oluşur ve sünnetler(Hz.Muhammed’in yaptığı işler,sözleri) sayesinde ilkeleri gayet açık bir hale getirilip yorumlanarak zenginleştirilmiştir.
Bir önceki yazımız olan İslam’da Hicret başlıklı makalemizde İslam’da Hicret hakkında bilgiler verilmektedir.