Kerahat Vakti Nedir?
İçinde namaz kılınması mekruh olan zaman dilimi olarak bilinir. Farz veya nafile olsun tüm namazların kılınması mekruh olan vakitlerdir. Bir diğeri ise yalnızca nafile namazların kılınmasının mekruh olduğu zamandır. Farz veya nafile farketmeksizin her türlü namazın kılınması mekruh olduğu kerahat vakitleri şunlardır; Sabah Kerahati: Güneşin doğması ve doğmaya başlamadan yaklaşık 45 dakika geçinceye kadar olan süredir. Öğle Kerahati: Güneş tam tepe noktadayken yani öğle ezanına 45 dakika kala olan vakittir. Akşam Kerahati: Akşam ezanından 45 dakika öncesinden başlar, güneş batarken ve batana kadar devam eder. Kısaca tam tepedeyken ve güneş batarken ki vakitlerdir. Yalnızca nafile namaz kılmanın mekruh olan vakitleri: İmsak vaktinden güneş doğuncaya kadar sabah namazının sünnetinden başka namaz kılınmaz. İkindi ezanından sonra akşam vaktine kadar ikindi namazının sünnetinden başka nafile ve sünnet namazı kılınmaz.
Peki kerahat vaktinde neden namaz kılınmaz? Çünkü bu vakitler de güneşe tapanlar bu üç vakitte güneşe ibadet ederler. Onlara özenmemek için yapılır. Şeytanların yayılmaları anından kaçınmak içindir. Ve Peygamber Efendimiz (s.a.v) kerahat vaktin de uyumayın buyuruyor. Eğer ki bu vakitler de uyursanız kalktığınız da deli olmadığınız ve ölmediğiniz için şükredin buyuruyor.
Bu saatler de uyumamaya özen gösterelim. Ve kerahat vakitlerin de namaz kılarak mekruh olan şeyleri, bu şekilde yapmaktan kaçınmalıyız. Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in de söylediklerine uyarak iyi bir Müslüman olmayı hedeflemeliyiz.
Bir önceki yazımız olan GECE NAMAZI NASIL KILINMALIDIR? başlıklı makalemizde GECE NAMAZI NASIL KILINMALIDIR? hakkında bilgiler verilmektedir.