Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Zekat Kimlere ve Nasıl Verilmelidir?

Zekat Kimlere ve Nasıl Verilmelidir?

Zekat Kimlere ve Nasıl Verilmelidir?

Bugün, İslamın 5 şartından biri olan zekat konusuna değineceğiz. Zekatın maddi bir ibadet olduğunu hepimiz biliyoruz. Malın bir bölümünün fakir Müslümana verilmesiyle gerçekleşen zekat hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır. Zekatı zamanın da vermek en önemli hususlardan biridir. Eğer bir bahanesi/özrü yoksa zekatını geçiren kişi günahkar olur. Zekatın farz olması için; hür olmak, Müslüman olmak, akıllı olmak, ergenlik çağına gelmiş olmak ve malın tutarı kadar borcu olmamak. Peki zekat kime verilmelidir, biraz da bu konuya değinelim. Zekat; fakirlere (nisap miktarından az bir malı olan), miskinlere (hiçbir şeyi olmayan), borçlulara (borcunu ödeyemeyecek durum da olan), yolculara (memleketlerinde malları olamasına rağmen,oraya gidemeyecek durumda olan), Allah yolunda olanlara (malı imkansızlığı sebebiyle savaşa katılamayanlar veya hac için yola çıkıp parasız kalanlar).

 

Zekatın kimlere verilmeyeceğine ilişkin bilgiler de vardır. Zekat çocuklara, torunlara, anne/baba, babaanne/anneanne, karı/koca, zenginler, Müslüman olmayanlara (tabi bunlara sadaka verilir), cami, çeşme gibi yerlere verilmez. Zekatın verilmesi gereken bazı zamanlar vardır. Zekatın malların hakkında bazı oranlar vardır. Gümüş, para, ticaret malları, altın, koyun ve keçiden 1/40 oranında, büyükbaş (inek,manda vs.) hayvanlardan 1/30 oranında, tarım ürünlerinden 1/10 oranında, kira veya dükkan geliri gibi net gelirlerden 1/10 oranında zekat verilmelidir.

 

Kuran-ı Kerimde zekat ile ilgili de şöyle bir sure vardır; “İman edip iyi işler yapan, namaz kılan ve zekât verenler, onların mükâfatları Rableri katındadır.” (Bakara Suresi: 277)

Bir önceki yazımız olan Kerahat Vakti Nedir? başlıklı makalemizde Kerahat Vakti Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.