CENNETİN GÜZELLİĞİNİ AYETLERDEN ÖĞRENELİM
Her Müslüman cenneti kazanmak aşkıyla yanıp tutuşur. Lakin cennetin nasıl bir yer olduğunu pek fazla bilmezler. Sadece cennetin çok güzel huzur verici bir yer olduğunu tasavvur ederiz. Peki cennet nasıl bir yer, hayalleri süsleyen cennet düşünüldüğü gibi mi yoksa düşüncelerin ötesinde daha güzel bir yer mi? İşte bu soruların cevaplarını bulmak için ayetlere göz atacağız. Ayetlerden anladığımız kadarıyla cenneti sizlere aktarmaya çalışacağız…
Cennet Nasıl Bir Yer?
Müminleri mükafatlandırmak için hazırlanan cennet hak edenler için ebedi bir mesken. Kuran’da bir çok ayette geçen cennet hemen hemen tasvirlenmiş gözler önüne serilmiştir.
*Al-i İmran süresinde (133. ayet) cennetten bahsedilerek genişliğinin çok büyük olduğu vurgulanmaktadır. Güvenilir olan cennet huzur dolu eşsiz bir dünyadır adeta…
*Bakara Süresi (25. ayet), Al-i İmran (15. ayet) ve Nisa Süresinde (57. ayet) cennetin ırmaklarla güzelleştiği anlatılır.
*Cennet, dünyadan çok farklı olduğu için elbiseleri de çok farklıdır. Atlas ve ipekten olan elbiseler yeşil renkli olup inci ve altınlarla donatılmıştır (Hac-23, Fatır-33, Duhan-53). Takı olarak da gümüş ve altın takılacaktır. Bir çok sürede bunlardan bahsederek cennetin tasviri yapılır.
*Cennetin yemişleri ve gölgesi daimdir. Hiç bir zaman tükenmez, çeşitli meyvelerin olduğundan bahseder Yasin Süresinde (57. ayet).
*Berrak, lezzetli içkiler cennette bulunmaktadır. Ancak bu içkiler bilinen alkollülerden çok farklıdır ve içeni sarhoş etmez.
*Cennette susamanın ve acıkmanın olmadığını insanların bu fani dünyada olduğu gibi yeme isteği duymayacaklarını Ta-Ha Süresi 118-119. ayetlerden öğreniyoruz.
*Bir çok bahçenin mevcut olduğunu ve üzüm bağlarını olduğunu ise Nebe Süresi 32. ayette öğreniyoruz.
*Cennette bulanan meyveler kolayca koparılacak şekilde ve gölgesi ehlinin üzerine sarkar. İnsan süresi 14. ayette öğrendiğimiz bu bilgi cennetin tasvirini biraz daha güzel kılıyor gözler önüne…
*Ölüm, azap çekmek, yorulmak, boş laf, kötü söz yoktur cennete.. Sadece selam işitilir…
*Fussilet Süresi 30. ayette ise korkunun ve üzülmenin olmadığı sevincin daim olduğunu öğreniyoruz.
*Cennette dondurucu soğuk, yakıcı sıcak görülmez.
*Hiç bozulmayan sütten, sudan, baldan ve şaraptan oluşan bir çok ırmak vardır.
*Çağıl çağıl akan suların varlığını ise Vakıa Süresi 31. ayette öğreniyoruz.
*Yüksek yerlerde kurulmuş döşeklerin olduğunu ve mücevherlerin süslemiş olduğu tahtların varlığını ise Vakıa (15.-34. ayetler) ve Ğaşiye (13.)’de görüyoruz.
*Kalpler tertemizdir ve hiç bir kalpte kin yoktur.
*İnci gibi gençler tertemiz hizmetçiler vardır.
*Altın kadeh ve tepside sunulan yiyecek ve içecekler vardır (Zuhruf 71. ayet).
*Serilmiş halılar, sıra sıra güzelce dizilmiş yastıkların var olduğunu ise Ğaşiye Süresi 15. ve 16. ayetlerden öğreniyoruz.
*Cennetin her tarafında bir nimet ve büyük mülk vardır.
*Cennet ehli kişiler cennete sevdikleri ve iyi kişilerle girecek. Babasıyla, çocuklarıyla, eşiyle birlikte girecek. Bu bilgiyi ise Ra’d (23. ayet), Yasin Süresi (56. ayette) öğreniyoruz.
Cennetin tasvirini, güzelliğini bu şekilde ayetlerde öğrenerek gerçek bir bilgi sahibi olduk. Cennet nasıl bir yer diye merak edenler ayetlerden derlediğimiz bu bilgilerle aydınlanacak, cenneti hayal edebileceklerdir.
Cennette bir çok huri bulunmaktadır. Ve bu huriler iri gözlere sahiptir. Bir kaç ayette geçen güzel huri tasviri aklımıza hemencecik güzel mankenleri getirmektedir. Ancak bu düşünce tamamen yanlıştır. Çünkü cennetteki huriler farklı yaratılışla yaratılmış mükemmel yaratıklardır. Bu güzel huriler sadece eşine aşıktır ve sadece eşine bakar. Cennettin güzelliği ayetlerde bu şekilde bizlere aktarılmıştır. Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim bizleri bu konuda aydınlatarak aklımızdaki soru işaretlerini yok etmektedir.
Her insan yaptığının karşılığını bulacaktır. Er ya da geç herkes mükafatını keza aynı şekilde cezasını alacaktır. Cennette Müslümanları ibadetlerini yerine getirip Allah’a kulluk görevini yaparak mükafat olarak Allah tarafından cennete layık görülür. Her Müslüman Hiç şüphesiz cennete girmek ve orada ebediyen kalmak ister.
Bir önceki yazımız olan Fetva Meclisine Hoşgeldiniz! başlıklı makalemizde Fetva Meclisine Hoşgeldiniz! hakkında bilgiler verilmektedir.