Anasayfa » Genel » Hz. Muhammed’in (Sav) Doğumu

Hz. Muhammed’in (Sav) Doğumu

Hz. Muhammed’in (Sav) Doğumu

Kendinden emin olunanların efendisi Hz. Muhammed (Sav), Mekke’de 571 yılında doğmuştur. Yüce Peygamberin doğum günü 12 Rebiyülevvel, yani 20 Nisan tarihine denk gelmektedir. Annesi Amine’nin ona hamile kalması ve güzel ahlak simgesi Hz. Muhammed (sav)’in dünyaya gelişindeki süreç, insanları hayrete bırakan onlarca mucize ile doludur. Annesi Kureyş kabilelerinden Zühreoğulları’na mensup olan Hz. Peygamber (sav), Baba tarafından ise Haşimoğulları isimli Kureyş kabilesi mensubu Abdullah’ın oğludur.

Hz. Amine Efendimiz (sav) gebe iken, ticaretle uğraşan babası Abdullah ticaret amacıyla gittiği Medine’de hayatını kaybetti. Mekkeli bir yetim olarak dünyaya gözlerini açan Hz. Peygambere dedesi Abdülmüttalip, Araplar arasında nadir isimlerden olan Muhammed (sav) ismini verdi.

Peygamberimiz (sav) doğduğu gece, tüm dünya tarafından konuşulan bir takım olayların yaşanması, aslında Allah (cc.)’ın son peygamberini gönderdiğinin birer habercisiydi. O mübarek gece İran Kralının yaşadığı sarayın 14 sütunu yıkılmış, tam bin yıldır yanmakta olan İran İstahrabat şehrindeki ateş sönmüş, Save gölü kurumuş, Onun doğumundan bin yıl önce kurumuş olan Semave deresinin suları taşmaya başlamış, Kabe’de bulunan putların yüzüstü devrildikleri görülmüştür. Bunun yanı sıra Mecüsilerin en büyük bilginlerinden olan Müdiban, o gece çok korkunç bir rüya görmüştür.

Hz. Muhammed’in (sav) doğduğu dönemlerde Mekke şehrinin havasının yeni doğan çocuklar için elverişli olmaması sebebiyle, birçok aile bebeklerini göçebe şeklinde yaşayan kabilelerden olan süt annelere teslim ederek, çöldeki serin havada büyümelerini ve aynı zamanda sade ve doğru bir şekilde Arapça öğrenmelerini sağlarlardı. Hz. Muhammed (sav)’de aynı amaçlar için Taif yakınlarında bulunan Halime isimli süt anneye verildi. Efendimiz (Sav) yaklaşık olarak 4 yaşına kadar, süt annesi Halime’nin yanında kalmıştır. Bu nedenle Üneyse, Şeyma ve Abdullah isimlerinde 3 süt kardeşi bulunmaktadır.

Hz. Muhammed (sav)’în Çocukluğu

4 yaşından sonra süt annesi Halime’den alınan Hz. Muhammed (sav), annesi Amine’ye teslim edildi. 6 yaşına kadar Mekke’de annesi ile birlikte kalan Hz. Peygamber (sav), annesi ve Ümmü Eymen ismindeki yakınıyla beraber babasının mezarını ve Medine’de bulunan akrabalarının ziyaretini gerçekleştirmek üzere yola çıktılar. Medine’de bulunan akrabalarını ziyaretlerinin ardından, babasının mezarını da ziyaret etti. Bir süre buradaki akrabalarının yanında kalan Hz. Muhammed (sav), annesi ile tekrardan Mekke’ye gitmek üzere yola çıktı. Ebva adı verilen yerde hastalanan annesi, daha fazla dayanamayarak vefat etti.

Annesininde vefatının ardından dedesi Abdülmüttalip’in yanına yerleşti. 8 yaşına kadar dedesiyle birlikte yaşayan Hz. Muhammed (sav)’e, daha sonra yakınları olan Ümmü Eymen yardımcı olmuştur. Anne ve babasının yokluğunu hissettirmemek için elinden geleni yapan dedesininde vefatı üzerine, tamamen Ümmü Eymen’in yanında kalmaya başlamıştır.

Dedesi vefat ettikten sonra Ümmü Eymen’in yanından amcası Ebu Talip’in yanına giden Hz. Muhammed (sav), amcasına yük olmamak adına işlerinde kendisine yardımcı olmuş ve sürülerini otlatmıştır.

Hz. Muhammed’in (Sav) Gençliği

Amcası Ebu Talip ile birlikte, 12 yaşından itibaren ticari kervan seferlerine katılmaya başlamış olan Hz. Muhammed (sav), ilk ticari yolculuğunu Busra’ya yapmıştır. İleri ki yaşlarında dürüstlüğü ile tanınan bir tüccar olan Hz. Peygamber (sav), Mekke şehrinin oldukça soylu ve zengin iş kadınlarından birisi olan Hz. Hatice’nin kervanını yönetmeye başlamıştır.

Hz. Hatice sonrasında Efendimiz (sav)’in dürüstlüğünden ve başarılı birisi olmasından etkilenerek, Hz. Peygambere evlilik teklifinde bulunmuş ve Peygamberin kabul etmesi ile birlikte evlenmişlerdir. Evlendiklerinde Hz. Muhammed’in yaşı 25, Hz. Hatice’nin yaşı ise 40 idi. Bu evlilikten Zeynep, Ümmügülsüm, Fatıma, Rukiye ve Abdullah olmak üzere, 6 çocukları oldu. Çocuklarından Hz. Fatıma dışındakiler, Peygamberin sağlığında vefat etmiş, Hz. Fatıma ise peygamberimizin vefatından 6 ay sonra vefat etmiştir.

Bir önceki yazımız olan İslamda Kul Hakkı başlıklı makalemizde bireylere yada topluma zarar vermek, birisini günaha sokmak ve İslamda Kul Hakkı hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.