Anasayfa » Genel » Cennetin Bahçesi » Mevlid Kandili

Mevlid Kandili

‘Mevlid’ Arapça dilinde ‘velede’ kökünden türetilmiş bir kelimedir ve sözlükteki anlamı ‘doğum’ demektir. Kandil ise ‘belirli günlerde yakılan aydınlık’ anlamına gelmektedir. Mevlid Kandili, iki cihan güneşi, gönüllerimizin nuru, son dinin son peygamberi Hz. Muhammed Mustafa’nın ( sav ) doğumu anlamına gelmektedir. Allah Resulü ( sav ), 571 yılında Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesinde dünyaya teşrif etmişlerdir. Miladi takvimde ise 571 yılı Nisan ayının 20’sine yani Pazartesi gününe rastlamaktadır. İslam âlemindeki 5 kutsal geceden biri olan Mevlid gecesi, ülkemize özgün ‘kandil’ olarak kutlanmaktadır.

Peygamber Efendimizin (sav) doğduğu zamanda, cahiliye devri devam ederken, zulüm ve ahlaksızlığın önüne geçilemiyordu. Allah inancı unutulmuş iken insanlık, korkunç ve karanlık bir çukura gömülmüştü. İnsanlığın geleceği ve kurtuluşu açısından çok hayırlı ve mübarek bir gece olan Mevlid gecesi için Allah ( cc ) şöyle buyurmuştur: Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah’ın âyetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki  daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler. (Âl-i İmrân, 164)  

Mevlid Gecesinde Meydana Gelen Mucizeler Nelerdir?

Peygamber Efendimizin ( sav ) doğumu ilahi bir mucize iken birtakım olaylar meydana gelmiştir. Bunların en büyük örneği; Kâbe’deki putların yüzüstü yere yıkılmasıdır. Putların kaldırılıp yerlerine katılmasına rağmen tekrar yıkıldıkları gözlenmiştir. Diğer bir örnek ise Mecusi halkının yani ateşe tapanların yüzyıllardır yanan ateşlerin o gece de sönüvermesidir. Mukaddes göllerden Save Gölü’nün o gece de kuruması, Şam taraflarında bulunan ve yüzyıllardır suyu akmayan Semave Nehrinin bereketlenerek dolup taşması, Medayın şehrindeki İran Kralının sarayının 14 kulesi ve burcunun yıkılması, o gece batıdan doğuya bir nurun veya ışığın görülmesi ve Efendimizin doğdu anda dua ve niyaz etmesi belli başlı mucizelerdendir.

Mevlid Gecesini Nasıl İhya Etmeliyiz?

Yüce Allah, kullarına değer vererek bazı gecelerde, dua ve tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Mevlid gecesi de bu gecelerin başında geldiği için biz Müslümanlar da bol bol dua ve tövbe etmeliyiz.
Âlimlerimiz, bu gecede özellikle 4 rekattan oluşan, günahların affına vesile olan Tesbih Namazını önermişlerdir.
Kur’an-ı Kerim okunmalı ve dinlenmeli, Peygamber Efendimize ( sav ) bol bol selat u selamlar getirilmelidir.
Bu gece de sünnet olarak oruçlu geçirmek, bir başka yapılması gerekenlerdendir.
Bol bol zikir çekilmeli, dargın olunan kimselerle barışılmalı ve helalleşmelidirler.

Bir rivayette; Peygamber Efendimiz ( sav ), mevlid gecelerinde ashabına ziyafet verdiği belirtilmiştir. Âlimlerimiz de bu rivayete uyarak, mevlid gecelerinde durumu iyi olanların tatlı şeyler yedirip içirmelerini, hayrat ve hasenat yapmalarını, kederli insanların yüzlerini güldürmeyi, hediyeler vermeyi ve bunları Allah rızası için yapmayı bizlere tavsiye etmişlerdir.

Bir önceki yazımız olan başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.