Anasayfa » Genel » FARKINDA OLMADAN GÜNAH KAZANMAK

FARKINDA OLMADAN GÜNAH KAZANMAK

FARKINDA OLMADAN GÜNAH KAZANMAK

İman eden bir çok Müslüman ne yazık ki farkında olmadan sıklıkla günah işlemektedir. Hal ve hareketlerine dikkat etmeyen kişiler adım atsa günah işlemektedir. Peki bu fark etmeden işlediğimiz günahlar neler? Daha dikkatli davranarak önüne geçebileceğimiz bu günahları nasıl işliyoruz? İşte soruların cevabı…

Farkında Olmadan Günah Kazanmak
*Helal Olmayana Bakmak: Hunharca izlediğimiz televizyon, beğendiğimiz ince bacaklı mankenler, boyalı şehvet bakışlı oyuncular, yolda gördüğümüz güzel veya yakışıklı kişiler bu ve bunun gibi bir çok şey farkında olmadan günah kazanmamıza yol açmaktadır. Allah, bizlere indirdiği yüce kitap kuran-ı kerimde yer alan bir çok ayette helaliniz sayılmayan şeylere bakmanın çok günah olduğunu hatta bir nebze de olsa göz zinasına girdiğini bizlere aktarmaya çalışıyor. Lakin bizler girdiğimiz ortamlarda veya yolda giderken hiç farkında olmadan birilerine bakarız, işte bu bakışmalar cennetimizi yakıp cehenneme çevirmektedir.  Bu nedenle yolda giderken, bir ortama girerken, televizyon izlerken gözlerimize sahip çıkmalıyız..

*Gerçeklik Payı Olmadığı Halde Yemin Ederek Allah’ı Yalana Şahit Etmek: Herhangi bir konuşmada veya bir ağız kavgasında karşı tarafı kendimize inandırmak için “Vallahi, billahi, tallahi” gibi yeminler ederek Allah’ı yalana şahit göstermekteyiz. Farkında olmadan gerçekleştirdiğimiz bu davranış ne yazık ki öbür dünyamızı karartmaktadır. Günümüz insanlarında sıklıkla gördüğümüz bu durum ağır bir hastalık gibi, yakaladığı bedeni hemencecik bırakmıyor…

*İsraf: Zenginliğin göstergesi olarak kullanılan israf bizleri cehenneme itmektedir. Dünyada bir çok aç, yoksul, durumu kötü olan bir çok kişi varken israfta bulunmak Allah katında günah olarak cezalandırılmaktadır. İsraf ettiğimiz ne varsa hepsi ahirette dile gelip bizlere davacı olacaktır.
Çok lüks şekilde ev döşemek, bir televizyona 10 bin tl vermek veya bir araba için 150 bin tl vermek israfın en ağır şekilleri arasında yer almaktadır. İsraf bir çok ayet ve hadiste de işlenmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) komşusu aç iken tok yatanlar bizden değildir diyerek hem komşuluğun önemini vurgulamış hem de bencilliğin, israfın iyi olmadığını dillendirmiştir..

*Üzüldüğümüz Bir Anda Farkında Olmadan Allah’a İsyan Etmek, Durumdan Şikayetçi Olmak: Hemen hemen herkesin yaptığı bir durum olan şikayet ne yazık ki günah kazanmamıza neden olmaktadır. Bir sınavda veya herhangi bir olay karşısında farkında olmadan yakınırız. Hatta bazen ileriye giderek “bıktım bu ne biçim bir hayat”, “hayat bu mu”, “her şeyden nefret ediyorum”, “ölmek istiyorum”, “ölüm yaşamaktan daha iyi” gibi şeyler söyleyerek şeytanı mutlu etmekteyiz. Şeytan zaten bir adım arkanızda yer almaktadır. Sizi yoldan düşürmek için büyük bir çaba sarf eden şeytan sizin isyana meyilli olduğunuzu görünce aklınızı çelmeye çalışır ve intihara kadar sizi bırakmaz. Allah’ın verdiği bir canı almak bize düşmez bu yüzden intihar etmek Allah’a isyan etmenin en ağır örneğidir. Farkında olmadan işlediğimiz günahlar arasında yer alan isyan etmek, şikayet etmek Allah’ın gücüne gitmektedir. Bu nedenle olay anında kendimize dilimize ve düşüncemize sahip çıkmalıyız. Ne olursa olsun her şeyin Allah tarafından geldiğini unutmamalıyız..

*Küfretmek: Sinir anında ağızdan çıkan küfürler farkında olmadan işlediğimiz günahlar arasında yer almaktadır. Kimileri küfrü günahtan saymaz ve sakız gibi ağzında taşır küfrü. Ancak bu düşünce tamamen yanlıştır. Küfür ile güzel söz arasında ince bir çizgi vardır cennetle cehennem gibi.. Eğer ki güzel söz, küfre kayıyorsa cennetten cehenneme sapma yolundasınız demektir. Bu nedenle dilimize sahip çıkmalıyız.

*İğneleyici Söz Söylemek: Bir kavga anında veya sinir anında ağızdan çıkan iğneleyici sözler karşı tarafın kırılmasını hatta kahrolmasına neden olmaktadır. Mesela saçları dökülmüş bir arkadaşınızla tartışırken kullandığınız “kel” veya “başında saç kalmamış” sözleri karşı tarafı kahredecektir. Allah’ın yaratmış olduğu bir varlığı, aybını veya eksikliğini yüzüne vurarak söylemek oldukça günahtır hem bu davranış kul hakkına girer hem de Allah’ın yarattığı bir varlığı beğenmemek adına oldukça günah olur.

Bir önceki yazımız olan VESVESEDEN KURTULMAK İÇİN NELER YAPILMALI? başlıklı makalemizde iman gücü, korunmanın yolları ve şeytan hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.