Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Hidayet Nedir?

Hidayet Nedir?

Hidayet kelimesi lugat kavramı olarak Allah’a ulaşmayı dilemektir. Başlangıç noktası olarak görüldüğünde herkesin şirkte ve küfürde olduğu, herkesin delalet içerisinde yer aldığı fısktadır. Amellerin boşa gitti ve hüsranların yaşandığı başlangıç nezdinde nitekim Allah’a ulaşma dileği hidayet’ten geçmekte olup, Kur’an’da yer alan İslam çerçevesinde yer almamız gerektiğini söylemektedir. Allah’a ulaşmak için hidayetin giriş kapısını zorlamamız ve dilememiz gerekmektedir. Allah’a ulaşmayı dilemeyen kişi/kişiler şüphesiz söz konusu dahi olmadığından Kur’an kavramlarına göre dış bir bidatler kapsamında yer almakta olup, tabiri caizse dış katmanda yer edinmektedir.

 İSLAM’DA HİDAYET

Lütufla yol gösterme niteliğini taşıyan “hidayet” kavramı Kur’andaki kullanım haline bakıldığında Allah’a yönelik insan için dört farklı hidayetin olduğunu göstermektedir. Bu duruma dayalı olarak bu dört hidayetten birinci hidayet türünü elinde tutamayanlar maalesef ikincisini de elinde bulunduramazlar. Bu duruma dayalı olarak ikinci hidayete sahip olamayan kişiler, üçüncü ve dördüncü hidayeti de ellerinde bulunduramazlar. Bu dört çeşit hidayet aşağıdaki gibidir;

  1. İlk hidayet tamamen zeka, akıl ve zorunlu bilgilere dayalı olarak tam donanımlı her varlık için bütün cinsleriyle yayılmış olan hidayet türüdür.
  2. İkinci sırada yer alan hidayet ise insanoğluna peygamberlerin dilleri hitabınca ve Kur’an’ı indirmek sureti taşıyarak çağrıda bulunmaktır. Bu nitekim Allah’ın yol göstermesidir.
  3. Allah ihtida eden kullarının hidayetlerini arttırır ve onlara takvalarından vermektedir. Buna bağlı olunarak üçüncü hidayeti oluşturan ihtida eden mümin kimselere mahsus olarak kılınmış olan yardım türünü nitelendirmektedir.
  4. Allah yolunda öldürülen kimseler amellerini Allah sağlayacaktır. Onlara yol göstererek işlerini düzenine koyacak ve onlara sunacağı bilgiler ışığında cennetin yolunu tutturacaktır. Bu anlam içerisinde dördüncü hidayeti oluşturan “Allah’ın cennete doğru yol göstermesi” üzerinedir.

Bir önceki yazımız olan Allah sevgisi ve Allah korkusu başlıklı makalemizde allah korkusu, allah korkusu nedir ve allah sevgisi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.