Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Kelime-i Tevhid nedir? Anlamı

Kelime-i Tevhid nedir? Anlamı

İslam temelini oluşturan “LÂ İLÂHE İLLÂLLÂH” sözünün manasını taşıyan Kelime-i Tevhid, birçok Müslüman’ın halen günümüzde araştırmaya dayalı olarak tam olarak manasını aradığını görmekteyiz. Basit bir şekilde tanımlayacak olursak kelimenin doğrudan anlamı “Sadece Allah vardır, tanrı/tanrılar yoktur” anlamını değerlendirebiliriz. Daha derinlemesine bir kelime analizine girecek olursak; “Lâ ilâhe” içerisinde bulunan “Lâ” kelimesi yoktur, “ilâhe” kelimesinde ise “TANRI” sıfatı belirtilmektedir. Bu duruma dayalı olarak “Lâ İlâhe” tapınılacak tanrı/tanrılar yoktur manası ile geçmektedir. Gelelim vurgulanan kesin noktaya; “Lâ İlâhe” ile başlayan Kelime-i Tevhid, başlangıç olarak kullara kesin bir çizgi ile hüküm vurguluyor. “Tapılacak başka bir varlık yoktur”. Bunun sonrasında ise “İllâ” yani “Sadece Allah vardır” manası eklenmektedir. Bu da “İLLÂ ALLÂH” yani sadece Allah vardır takısını oluşturmaktadır.

YANLIŞ ANLAMLARA DİKKAT EDİLMELİ

Bu doğrultuda vurgulanan kesin hüküm “Sadece Allah vardır, başka bir tanrı veya tanrılar yoktur” anlamını çıkarmak gerekir. Fakat son derece önemli olan bu durumu birçok kişi yanlış ifade etmekle birlikte düşünce olarak da yanlış bir vurguyu değinmektedir. Bu hususta dikkat edilmesi gerekilen nokta ise anlamını iyi kavramak üzerine olmaktadır. Din, tefekkürden uzak bir şekilde ezber üzerine yetişmiş ve öyle benimsenmiştir. Bunun etiketi ve anlamı ne olursa olsun bir takım taklit içeren yanılgıların içine düşen insanlar oldukça önemli bir yanılgı kapsamına kaymaktadır. “Lâ İlâhe İllâ ALLÂH uyarısında ise halkın birçoğunun Arapçanın sıradan kuralları ile yorumlaması üzerine büyük hatalara yönelik açılımlar düşünüldüğü görülmektedir.

Bir önceki yazımız olan Hidayet Nedir? başlıklı makalemizde hidayet etmek, hidayet nedir ve hidayete ermek hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.