Anasayfa » Oruç ve Ramazan » Ramazanda İftar Sofraları Nasıl Olmalı?

Ramazanda İftar Sofraları Nasıl Olmalı?

17 saatten fazla aç kalındığında, düşük kan şekerinin de etkisi ile insan her önüne geleni yemek istiyor. Gün içerisinde canının çektiği her şeyi iftar sofrasına koyuyor, ama iki kaşık yemek yedikten sonra kesiliyor ve diğerleri kalıyor.

Sağlıklı bir iftar sofrasında olması ve olmaması gereken yemekler ile beraber, yemeğe başlama düzeninin nasıl olması gerektiğini sizlere sunuyoruz.

İftar Sofrasında Bulunması Gereken Yemekler

Olmazsa olmaz elbette ki sudur. Yemeğe başlamadan önce ve bitirdikten sonra su içilmesi, hem midenin sağlığı açısından, hem de suzu kalan bedenin toparlaması açısından oldukça önemlidir.

Ramazanın her günü, muhakkak sofralarda çorba olması gerekiyor. Ekmek olarak buğday veya tahıllı ekmekler tercih edilmeli ve salata mutlaka yenmeli ve sofrada hurma bulundurulmalıdır.

Ana yemek olarak et, kuru baklagil, sebze yemekleri, beyaz et sofralarda olması gereken besin grupları arasında yerini alıyor.

Aynı zamanda zeytin yağlı yemekler veya zeytin yağlı soğuklar, hem hafif olması özelliği ile hazmı zorlaştırmıyor, hem de doyurucu özelliğe sahip olduğundan az miktarda dahi yense tokluk hissi başlatıyor.

Ayran, yoğurt, cacık, ev yapımı komposto vücudun kaybettiği su ihtiyacını geri kazanması için hem lezzetli hem de  çeşitli seçenekler olarak sofralarda bulunması gerekiyor.

Yemek faslının bitmesi ile beraber, masaya soğuk meyve tabağı veya sütlü hafif tatlılar eşlik edebilir ve ağızlar tatlandırılabilir.

İftar Sofralarında Bulunmaması Gerekenler

İftar sofrasında bulunmaması gerekenlerin başında, gazlı içeceklerin tümü geliyor. Bunun yanı sıra ağız kızartma yemekleri, şerbetli tatlılar, hamur işi gıdalar ve yağlı yemekler iftar sofralarından uzak tutulmalıdır.

İftarda İlk Ne Yemeli?

Oruçlar açılırken, ilk hurma ve su yenmesi hem kan şekerini dengeler hem de vücut su ile yeniden buluşmuş olur. Daha sonrasında doldu dolu bir kase çorba içmek yerine, yaklaşık yarım kase civarında çorba içilmeli ve yaklaşık 10 dakika beklenmelidir.

Yemek esnasında kan şekerinizin hızlı bir şekilde yükselmesine sebep olmayacak hafif, yağsız ve posa açısından zengin ürünler tercih edilmelidir. Azar azar sindire sindire yemek yenmesi, bütün gün boş kalan mideye yüklenilmemesine yardımcı olur.

Bekleme süresi tamamlandıktan sonra, önerilen besin gruplarından azar azar yenmeli, pilav yerine bulgur pilavı veya kepekli makarna tercih edilmelidir. Yemek yerken hızlı hızlı yememeli, mideye baskı yüklenmemelidir

Yemekler yavaş yavaş ve beklenerek yendiğinde, beyine yaklaşık 10 15 dk sonra tokluk sinyalleri gönderilmeye başlanır. Bu sayede daha az ve sağlıklı yemekle doyulur ve vücutta bütün gün çalışmayan organlar dinlenerek çalışmaya devam eder.

Reflü Hastalarının İftar Sofraları Nasıl Olmalıdır?

Reflü gibi mide problemi olan kişilerin, doktordan izin çıkmadığı sürece oruç tutması sakıncalı olabilmektedir. Ancak hasta oruç tutmaya kararlı ise, o zaman sahurda hafif yiyecekler tüketmeli, yemeğin ardından hemen yatmamalıdır.

İftarda ise, kalori açısından zengin ve yağlı yiyecekler tercih edilmemeli, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Aksi halde reflünün azması muhtemeldir.

Çikolata, kahve, baharatlı yiyecekler ve acı yiyecekler, ağır tatlılar ve hamur işi yemekler reflü hastasının iftar sofrasında bulunmaması gereken besin grupları arasında yer alır. İftar ile sahur arasında ki süre zarfında da fazla çay ve kahve içilmesinden, sigara tüketilmesinden kaçınılmalı, mümkünse iftardan sonra yürüyüş yapılmalıdır.

Gazlı içecek yerine ev yapımı kompostolar tercih edilmeli ve sütlü hafif tatlılar yenmelidir.

Bir önceki yazımız olan Ramazanda Hangi Yemekler Yenmeli? başlıklı makalemizde İftar Sofralarında Olması Gerekenler, Ramazanda yenmesi gereken iftar yemekleri ve Ramazanda yenmesi gereken sahur yemekleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Ramazanda 30 Güne 30 Özel Öneri

Ramazan ayına başlamadan önce ve ramazan ayı içerisinde size sunacağımız ramazan önerilerini dikkate almanız, bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.