Anasayfa » Oruç ve Ramazan » Ramazanda Yenilmemesi Gereken Yiyecekler

Ramazanda Yenilmemesi Gereken Yiyecekler

İftarda veya sahurda, bazı yiyecek ve içecek grupları gün içerisinde erken susama, hazımsızlık, ve acıktırma hissi yaratabilmektedir. Bunları araştırdık ve size ramazanda yenilmemesi gereken yiyecek grubunu sunduk.

Sahurda Uzak Durulması Gereken Besinler
Kahvaltıların olmaz ise olmazı çay, sahurda olmasa daha iyi olur. Çay içildiği zaman, diüretiktir. Yani gün içerisinde birçok defa idrara çıkılmasına sebep olur, bu da vücutta ki su tüketimini arttırır. Bu sebepten dolayı, çay, ramazanda tüketilmemesi gereken besin grupları içerisinde yer alır.

Tuz oranı yüksek olan besin gruplarına da dikkat edilmesi gerekiyor. Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytin, ramazanda yenilmemesi gereken yiyeceklerdendir.

Bütün bunların yanı sıra, kızartma şeklinde yapılan yemekler ve yağ oranı yüksek besinler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içerisinde susuzluğu arttıracağı için uzak durulması gereken besin gruplarının arasında yer alır ve sahurda tüketilmemelidir.

Sahurda yenmemesi gereken bir diğer besin grubu ise, şeker açısından yüksek kabul edilen besinlerdir. Bunlar kan şekerinin hız bir şekilde düşmesine neden olduğu için, çok daha erken acıkılmasına sebebiyet verir. bu sebepten dolayı da, sahur kahvaltılarında kek, kurabiye, tatlı, çikolata, bal, reçel türü yiyecekler yemeye özen göstermelisiniz.

Sahur kahvaltılarında akşamdan kalan yağlı yemekler ile börek yenmesi, yemeğin yenip direk yatılmasının da etkisi ile gün içerisinde midenin ağrımasına, şişkinliğe, mide bulantısına, mide yanmasına, ekşimesine ve hazımsızlığa yol açar.

İftarda Uzak Durulması Gereken Besinler

Ramazanda yenilmemesi gereken iftar yemeklerinin içerisinde ise, özellikle kızartma grubu girmektedir. Bütün gün hareketsiz kalan mide, kızartma ile rahatsızlıkların meydana gelmesine sebep olabilir.  Her türlü ağır besin gruplarının iftarda yenmemesi özellikle tavsiye ediliyor.

Aşırı ekmek ve pide tüketimine dikkat edilmeli porsiyonlar büyük tutulmamalıdır. Hamur işi yemekler de ( mantı gibi ) çok yenmemeli hatta tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Yemek yenmesinin ardından kan şeker düşen biri direkt şekerli grubu da tüketmemeli. Aradan biraz zaman geçmesi beklenmelidir.

Şerbetli ve aşırı şekerli tatlılar da, ramazanda uzak durulması gereken besin gruplarının içerisinde yer alıyor.

Bir önceki yazımız olan Mubarek Ramazan Ayının Fazileti ve Oruc Tutmak başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kontrol Et

Ramazanda 30 Güne 30 Özel Öneri

Ramazan ayına başlamadan önce ve ramazan ayı içerisinde size sunacağımız ramazan önerilerini dikkate almanız, bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.