Anasayfa » Doğru iman bilgileri>İman ve İslam » Allah’ı hiç unutmamak

Allah’ı hiç unutmamak

Sual: İslam Ahlakı kitabında 54 farzın ilk maddesinde, (Allah’ı bir bilip, hiç unutmamak farzdır) deniyor. Biz, sabahtan akşama kadar oldukça unutuyoruz. Bu farzı terk ediyorsak, hep haram mı işlemiş oluyoruz?
CEVAP
Beş zaman namaz kılıp haramlardan sakınan bir Müslüman, Allah’ı unutmuş sayılmaz. Bir zaman namazı kılıp, diğeri namazı beklemekle, hep yakarma etmiş, Allah’ı unutmamış oluyoruz. Sabah namazına kalkmak niyetiyle gece yatınca, sabaha kadar uykuda bile yakarma etmiş, Allah’ı unutmamış oluyoruz. Hâlbuki uyku tam bir gaflettir. Buna karşın, sırf niyetimizden dolayı uykumuz da yakarma oluyor.

Beş zaman namazı kılıp doğru niyet ederek çalışanın her yapmış olduğu iş yakarma olur.

Allahü teâlâ oldukça şefkatli, oldukça merhametli, oldukça bağışlayıcı olduğundan, namazlar arasındaki hatalarımız silinsin diye beş zaman namazı emretmiştir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Günde beş kere yıkananın kirleri temizlendiği benzer biçimde, beş zaman namaz kılanın da günahları temizlenir.) [Buhari]

İslam âlimleri, (Beş zaman namazını doğru kılan, tüm nimetlerin şükrünü eda etmiş olur) buyurmuşlardır. 24 saat sürekli Allahü teâlâyı anmak, anımsamak, Ona şükretmek gerekir. Bu ise, gafletteyken mümkün olmaz. (Kim beş zaman namazı kılarsa, bir vakitten sonrasında öteki vakti düşüneceği için, yatarken sabah namazını düşüneceği için, tüm gün Tanrı’ı hatırlamış ve Ona şükretmiş olur) buyuruluyor. Beş zaman namazı kılanlar için bu şekilde oldukça müjde verilmiştir.

Allahü teâlâyı hiç unutmamak demek, her şeyi İslamiyet’e uygun hayata geçirmeye çalışmak anlamına gelir.

Her sabah, (Kendimin ve ailemin rızkını kazanmak, onları hiç kimseye muhtaç bırakmamak, Allahü teâlâya rahat ve temiz yakarma edebilmek, âhiret yolunda yürüyebilmek için işime gidiyorum) diye niyet eden bir kimse, hep sevab kazanır. Onun her işi, yakarma olur. (K. Mutluluk)

Okula giden bir talebe, (Okula, eğitimim bitince Müslümanlara, insanlara hizmet etmek için gidiyorum. Yâ Rabbi, bana yararlı ilim nasip eyle!) diye niyet ederse, okulda ve evde ders çalışırken her an sevab alır. Allah’ı unutmuş sayılmaz.

(Şu günahtır) diyerek sakınmaya çalışanın yada (Şu sevabdır) diyerek yapmak isteyenin Allah’ı unutmadığı anlaşılır.

Bir önceki yazımız olan İman etmek için araştırmak gerekir mi? başlıklı makalemizde etmek ve gerekir hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Yanlış yazıyorsunuz

Sual: Sitenizde, imanın şartı altı deniyor. Hâlbuki başka bir sitede, beş diyor. Kadere inanç diye …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.