Efendim demek

Sual: Gayrimüslime efendim demek sövgü müdür?
CEVAP
Tazim [hürmet] edilmesi emredileni tahkir [aşağılamak] ve tahkir edilmesi emredileni de tazim etmek küfürdür. (Birgivi vasiyetnamesi şerhi)

Hadis-i şerifte, (Münafık [ve her çeşit kâfir] ile konuşurken, efendim demeyin) buyuruldu. Zalime, kâfire saygı etmek, saygıyla merhaba vermek, üstadım demek, sövgü olur. (Berika)

Saygı için efendim demek küfürse de, âdet olan kelimelerle hitap etmek sövgü olmaz. Telefonda bir gayrimüslime, buyurun efendim demek sövgü olmaz, zira âdet böyledir. Gayrimüslime merhaba vermek de küfürdür, zira kâfire yakarma edilmez. Slm da duadır, sadece iş fikir âdet olarak merhaba verilebilir. Onlar aslına bakarsanız selamı bilmez. Onlar şeklinde söylemekte, sözgelişi Bonjour, Good morning, Guten morgen, Iyi sabahlar, İyi günler yada İyi akşamlar demekte sakınca yoktur.

Mister, Miss, Mösyö, Madam, Matmazel şeklinde kelimeler de böyledir. Mailin, mektubun sonuna, Sincerely yazılıyor. Sayın anlamında dear deniyor. Bunlar saygı için değil, âdet olduğundan söyleniyor. Bir de, gayrimüslimi üzmemek için de, bu kelimelerin kullanılması caizdir.

Bir önceki yazımız olan Maksudun mabudundur başlıklı makalemizde mabudundur ve maksudun hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.