Sıkıntıda ibadet

Sual: Sıkıntılı, hastalıklı hâlde ve güçlükler içinde namaz kılmak, oruç tutmak ve başka ibadetleri yapmak, rahat, sıhhatli ve kolay meydana getirilen ibadetten daha mı kıymetlidir?
CEVAP
Evet, daha kıymetlidir. Örneğin yazın sıcak ve uzun günlerde oruç tutmak, kışın kısa günlerde tutmaya nazaran daha sevab olur. Sadece, o sıkıntılı ortamın kendi elinde olmadan meydana gelmesi gerekir.

Fitne, fesat zamanında meydana getirilen hizmetler de, oldukca kıymetlidir. Hele başka mâniler de araya girerse, bu tarz şeyleri göğüsleyip meydana getirilen ibadetin sevabı o denli çoktur ki, sadece Allahü teâlâ bilir. Şundan dolayı mâniler karşısında ibadeti yapmak güçlüğü, sıkıntısı, o ibadetlerin şanını, şerefini göklere çıkarır. Engelsiz kolay meydana getirilen ibadetler, o denli faziletli olmaz. Bir hadis-i şerif:
(Mümin, hastalanıp ibadet edemeyince, Allahü teâlâ, günahları yazan soldaki meleğe, “Onun günahlarını yazma” emrini verir. Sevabları yazan sağdaki meleğe de, “Ona sıhhatliyken yapmış olduğu amellere verilen sevabların en güzelini yaz, ben onun durumunu bilirim ve onu bu hâle ben getirdim” buyurur.) [İbni Asakir]

Demek ki, elde olmadan gelen sıkıntılar içindeki ibadetin kıymeti oldukca fazla oluyor.

Bir önceki yazımız olan Kâfirlerin ve bid’at ehlinin iyilikleri başlıklı makalemizde ehlinin, iyilikleri ve kafirlerin hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.