Anasayfa » Genel » Gıdalarda ihtiyat

Gıdalarda ihtiyat

Sual: Her gün bir iddia ortaya atılıyor. Bazı firmaların gelirleri Yahudilere gidiyor, bunların ürünlerini kullanmak haram olur dendiği şeklinde, kolalarda fare ölüsü kullanılıyor da denmişti. Sonrasında, böcekten elde edilmiş maddenin kullanıldığı söylendi. Şimdi de, ekmeklerde domuz yağından elde edilmiş bir madde olduğu söyleniyor. Bu tarz şeyleri yiyip içmek hakikaten haram mıdır?
CEVAP
Dinimizde, gayrimüslimlerle alışveriş yapmak yasak değildir. Peygamber efendimiz de yapmıştır.

Kâfirler, Müslümanlardan elde etmiş olduğu kârla, Müslümanların zararına olan işler yapabilir, İslamiyete aykırı karikatürler yapabilirler, hatta Müslümanları öldürebilirler. Buna bakarak, onların ürünlerini kullanmaya haram denmez.

Bugün neredeyse yediğimiz yada kullandığımız her ürünün, gayrimüslim şirketleriyle ilgisi vardır. Hammaddesi yada bir parçası onlardandır veya orada üretilmiştir. Bunlara saygınlık edilirse, neredeyse her şeye haram denmiş olur. Bu şekilde şayialara saygınlık etmemelidir.

İslam âlimleri, Müslümanları sıkıntıya sokmayı da, fitneye dâhil etmişlerdir. Şu demek oluyor ki Müslümanları şüpheye, sıkıntıya sokmak, huzursuz etmek de, fitne olur.

Dinimiz, gıdaların temiz mi, necis mi bulunduğunu araştırmak gerekmediğini bildirmektedir. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Kâfirlerin yiyecek ve içeceklerinden sakınmak, ihtiyat değildir; bu halden kurtulmak ihtiyattır. (3/22)

Temizlikte titiz hareket etmek bile yasaklanmıştır. % 99 bile olsa, % 100 kati bilmeden, yiyeceklerimizde necaset var demek, fazlaca yanlıştır. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Bir vakit gelecek, insanoğlu temizlikte fazla titiz hareket edecek, [vesveseye düşerek] dinde haddi aşacaklardır.) [Ebu Davud]

Bir önceki yazımız olan Tavşan eti yenir mi? başlıklı makalemizde yenir hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.