Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Oruç ve ramazan ayının önemi

Oruç ve ramazan ayının önemi

Merhaba arkadaşlar, bu konumuzda sizlere oruç ve ramazan ayının öneminden bahsedeceğiz.
Bu doğrultuda imam-ı Rabbani Hazretleri diyor ki:

Mübarek Ramazan ayı, çok bereketlidir. Bu zamanda yapılan, namaz,nafile, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, diğer zamanlarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka zamanda  yapılan 70 farz gibidir. Bu zamanda oruçlu bir kimseye iftar verenin günahları affedilir. Cehennemden uzak olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca bu kişiye de sevap verilir. Oruçlu olan kişinin sevabı hiç azalmaz
Bu ayda, emiri altında bulunanların, işlerini rahatlatan, onların ibadet etmelerine kolaylık, rahatlık gösteren yöneticiler, patronler da affolur, Cehennemden uzak olur. Ramazan şerif ayında, Resulullah, esirleri mutlu eder, her istenilen şeyi onlara verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapma gayreti gösterenlere, tüm sene boyunca bu işleri yapmak nasip kısmet olur. Bu ayda saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün yılı, günah işlemekle dolu geçer.

Bu ayı fırsat bilmeliyiz, elden geldiği kadar ibadet etmeliyiz. Allah’ın razı olduğu işleri yapmalıyız. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmeliyiz.

Kur’an-ı kerim, Ramazanda inmiştir. Kadir gecesi, bu ayın içerisindedir. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken vakitte yapmak, sahuru ise geç vakitte yapmak sünnettir. Resulullah ise bu iki sünneti yapmaya çok çok önem verirdi.

İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini ve yiyip içmeye dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu gösterir. İşte ibadet etmek de zaten bu demektir…
Hurma ile iftar etmek insanlara sünnettir. İftar ederken, Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ duasını okumak daha sonra teravih kılmak ve hatim okumak önemli olan sünnetlerdendir.

Bu ayda, her gece Cehenneme girmesi gerekli olan, binlerce Müslüman insan affolur, azat olur. Bu ayda, Cennetin kapıları açılır. Cehennemin kapıları kapanır. Şeytanlar ise zincirlere bağlanır. Rahmetin kapıları açılır. Allahü teâlâ, ise bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk, insanlık yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği, sevdiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin İnşallah Âmin.


Açıktan oruç yiyen kişi, bu aya hürmet etmemiş sayılır. Namaz kılmayanın ise oruç tutması, ve mutlaka haramlardan kaçınması gerekir. Bunların orucu kabul olur. İmanları olduğu kabul edilir.

Ramazan-ı şerifte ise oruç tutmak çok sevaptır. Özürsüz oruç tutmamak çok büyük günahtır. Hadis-i şerifte, Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan ve bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz buyuruldu. (Fakat orucu kazaya bırakmayı mubah kılan dini bir sebep varsa, o zaman ramazan orucunu kazaya bırakmak büyük günah olmaz.
Ramazan ayında oruç tutmanın önemi hakkındaki hadis-i şeriflerden birkaçını sizlerle paylaşayım:

Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size ramazan orucunu kesinlikle farz kıldı. O ayda rahmetin kapıları açılır, Cehennemin kapıları kapanır, şeytanlar ise bağlanır. ve o ayda bir gece vardır ki, bin bir aydan daha kıymetlidir. O gecenin Kadir gecesinin hayrından mahrum kalan kişi, her türlü hayırdan mahrum kalmış sayılır. Nesai

Ve Ramazan ayında oruç tutmayı mutlaka farz bilip, sevabını ise Allahü teâlâdan bekleyerek oruç tutanın günahları mutlaka affolur. -Buhari

Ramazan ayı geldiğinde, “Ey hayır ehli insan, hemen hayra koş! Şer ehli kişi, ve sen de kötülüklerden elini çek” denmeli. Nesai
Kısacası oruç ve ramazan ayının önemi çok büyüktür, hatta kıyası yapılacak bir denkleri bile yoktur. Ramazan ayında Allah’a ibadet etmeli, şükretmeliyiz.

 

Bir önceki yazımız olan Uhuvvet Nedir ? başlıklı makalemizde Uhuvvet Nedir ? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Mekruh Nedir ? Namazın Mekruhları Nelerdir?

Bir önceki yazımız olan VELAYET-İ FAKİH; TÜM MUSTA’ZAF VE MÜSLÜMANLARIN İMAMI VE REHBERİDİR!.. başlıklı makalemizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.