Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Dinimizde bolluk ve bereket ne demektir?

Dinimizde bolluk ve bereket ne demektir?

Bereket sözlük anlamıyla başlayacak olursak bolluk, gürlük, feyiz ve feyezan şeklinde tanımlanmaktadır. Kavramsal olarak ele aldığınızda ise hayrın tek bir şeyde sübut bulması şeklinde tarif edilebilmektedir.

Örneğin ramazan ayını burada örnek olarak belirtebiliriz. Ramazan bolluk ve de bereket demektir. Yani bir şeyin bereketli olması demek onun miktarının fazla olması demek değil niteliğinin yüksek olmasıdır. Kısacası Allah’ ın rızasına yapılan işlere işaret etmektir.

İnsan hangi işe başlarsa başlasın mutlaka kendi içerisinde bir hesaplaşma yapması gerekir. Çünkü bereket aynı zamanda insanın kültür kodlarında da tanımlanmıştır. İslam dini öngördüğü her şeyde mutlaka bereketi beraberinde getirmiştir. Peki, bunu gündelik hayatımıza yansıttığımızda kazancımızı nasıl bereketli bir hale getirebiliriz.

KAZANCIMIZ NASIL BEREKETLENİR?

İslam insanın tüm hayatını hiçbir zaman parçalara bölmez amaç tüm hayatıyla birlikte ahretini de kapsamaktır. Dolayısıyla dünya ve ölümü bir arada düşünmek durumundadır. Burada kendisine helal ve haram her zaman yol gösterici olacaktır. Eğer ki kişi kazancını ve hayatını emredilen şekilde yaşar ve kazanmaya çalışırsa o zaman kazancının da bereketleneceğini bilir ancak şeytani hislerine uyduğunda da kazanç bereket yerine daha da azalacaktır. Bu azalma belki dünya nimetleri içerisinde kendisini göstermez ancak öbür dünyada mutlaka bunun bir bedelinin de olacağını bilmek durumundadır.

Kazancın bereketli olması demek bir anlamda da meşru yani helal yoldan kazanmak demektir. İnsan hangi işe başlarsa başlasın Allah’ ın rızasına uygunluğunu kontrol etmek durumundadır.  Eğer ki bu kazanç helal çizgiler içerisindeyse o zaman mutlaka bereketli olacaktır.

Bunu herkesin rahat bir şekilde anlayabilmesi adına son olarak şu şekilde toparlayabiliriz. Rızkımızı helal bir şekilde temin edersek ve her zaman alan değil de veren el olursak hırs ve de ihtirastan uzak kalırsak ben ne yapayım ki sistem bunu götürüyor piyasa şartlarında bu şekilde olması gerekiyor demezsek ve kendimize sürekli olarak mazeret üretmezsek o zaman kazancımızın da bereketli olmasını sağlayabiliriz.

Kısaca bereket demek Allah’ın emrettiklerini uygulamak ve bize göstermiş olduğu çizgide gitmek demektir.

Bir önceki yazımız olan Recep Ayı-Recep-i Şerif başlıklı makalemizde Allahın ayı recep ayı, recep ayı ve recep ayı gece namazları hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.