Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Nefs ne demek?

Nefs ne demek?

Birçoğumuz günlük yaşantımızda her zaman Nefs kelimesini kullanıyoruz ama aslında ne olduğunu da bilmeden söyleyen birçok insanın da olduğu ortadadır. Kısaca bir açıklama yapmak gerekirse Nefs insanın içerisinde bulunan kötü istekler demektir.  Daha açıklayıcı bir diller konuşursak insanın Allah’tan uzaklaşmasını sağlayacak ve his uyandıracak her türlü şeytani hisler neftsen ibarettir.  Unutmamak gerekir ki insanın dünyada olmasının asıl gayesi imtihandır. Burayı bir dershane gibi düşünmelisiniz. Eğer ki siz herhangi bir şeyden ötürü kendi içinizdeki duygularınıza yenik düşerseniz ve bunu hayatınızın bir parçası haline getirirseniz o zaman Nefs’inize yenik düşmüşsünüz demektir.

Bunlardan uzak durulabilmesi için nefsi tezkiye ve kalbi tasfiye, yâni tasavvufî eğitim şarttır.

NEFS OLMASAYDI NE OLURDU?

Yüce Allah insanı yaratırken her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmüş ve planlamıştır. Yani bizim dünyada olmamızın bir gayesi vardır. Eğer ki nefsimiz olmasaydı o zaman bize insan rütbesi yakıştırılmaz ve melek olurduk. Ancak burada insanın meleklerden de üstün varlıklar olduğunu bilmesi önemlidir. Öyle ki bunu şuradan biliyoruz yüce Allah insanı yarattıktan sonra tüm meleklerini toplamış ve ona secde etmesini istemiştir.  İnsana bu secdeyi yapmayan kıskanç ve de kibir göstermiş olan şeytandır.  Şeytan işte bu nedenle Allah’ ın huzurundan kovulmuştur. Mademki biz insan olarak böyle kutsal bir makama yükseltilmişiz o zaman bunun da mutlaka bir bedeli olmak durumundadır.  İnsanın dünyaya gönderilmesinin bedeli de budur.  Burada bazı insanlar vardır ki bu bedeli ödeyebilmek için elinden geleni yapmaya çalışır ancak bazı insanlarda bu bedelden habersiz yaşar. Bu bedelin en ağır yükü ise Nefs’ tir.  Nefsini kontrol altına alamayan bir insanın yapamayacağı şey yoktur ve bu durumda da imtihanı kaybetmiş olacaktır.

NEFSİ TEMİZLEMENİN YOLU NEDİR?

Allah insana bir takım özellikler vermiştir. Bunlar olumsuz olduğu kadar olumlu özelliklerdir de. Yani bir insan iyi ve kötüyü rahatlıkla ayırt edebilir.  Nefsini kötülüklerden uzaklaştırmayan kişi aynı zamanda Allah’tan da uzaklaşacağı gibi bu ne büyük bir felakettir. Ancak nefsini iyiliğe güzelliğe yaklaştıranlarında hem bu dünyada hem de öteki dünyada mükâfatı büyük olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Recep Ayı-Recep-i Şerif başlıklı makalemizde Allahın ayı recep ayı, recep ayı ve recep ayı gece namazları hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.