Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » İsra ve Mi’rac

İsra ve Mi’rac

İsra ve Mi’rac

İslam dini Allah Tealanın Hz. Peygamber Efendimiz aracılığıyla tebliğ etmesiyle başlamıştır. İslam dinin yeryüzüne hakim olması ve insanların büyük bir kısmının İslam dinine girmesi ve bu dini kabul etmesi kolay olmamıştır. Peygamber Efendimiz ilk vahyin gelmesinden ve peygamberliğini ilan etmesinden vefatına kadar İslam dini için savaşmış ve insanların iman etmeleri için elinden geleni yapmıştır. Ancak bazı insanlar Allah’ı kabul etmiş ve bazıları da reddetmiştir. Peygamber Efendimizin 23 yıllık Peygamberlik süresinde birçok hadiselerle karşı karşıya kalmıştır. Bu hadiselerin bazıları insanlar tarafından bazıları ise Allah Teâlâ tarafından olmuştur. Bu hadiselerden en önemli iki tanesi ise isra ve mi’ractır. İsra Peygamber Efendimizin geceleyin mekke’den mescid-i aksaya Allah’ın izni ile ilahi bir şekilde gitmesine denir. Mi’rac ise yine Peygamber Efendimizin bir gece göklere çıkarılmasına denir. İsra hadisesi ile ilgili isra suresi 1. Ayette şöyle bahsedilmektedir “ bir gece kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Haramdan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksaya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir. O gerçekten işitendir, görendir.”

İsra ve Mi’rac’ta Neler Oldu

Peygamber Efendimiz hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)’in bir gece ansızın normal şartlar altında o kadar kısa süre içerisinde gitmesinin imkânsız olduğu bir yolu Allah(cc)’nun ihsan ve lütfu ile kısa bir süre içerisinde gidip gelmesi Müslümanlar için çok önemli bir yere sahiptir. Peygamber Efendimiz isra olayında mescid-i Aksaya giderken Burak isminde bir binekle gittiği kaynaklarda yer almaktadır. Burak isimli binek Efendimizi Mescid-i Aksaya getirdikten sonra o bineği yerine bağladı ve orada diğer bütün peygamberlerden oluşan bir cemaate namaz kıldırdı. Peygamber Efendimiz namazı bitirdiğinde önünde üç tane kâse gördü kâselerin içinde su, süt ve içki bulunmaktaydı ve Efendimizden bunlardan bir tanesini seçmesi isteniyordu Peygamber Efendimiz ise hiç tereddüt etmeden içerisinde süt olan kâseyi seçti. Bu tercihi sonrası Cibril aleyhisselam Efendimize dönerek sen bu kâseyi seçmekle hidayeti tercih etmiş oldun ve hiç şüphesiz senin ümmetinde bu yol üzere olacaktır şayet suyu tercih etmiş olsaydın ümmetin suların içinde boğulacaktı veyahut içkiyi tercih etmiş olsaydın ümmetin sapıtacaktı ve yok olup gidecekti dedi. Bu hadiseden sonra Peygamber Efendimiz yine bir gece Cebrail aleyhisselam vasıtasıyla göklere çıkarıldı. Bu yolculuk esnasında semaların kapıları sırayla açıldı ve her kapıda Efendimize kim olduğu soruldu. Daha sonra Peygamber Efendimiz hz. Âdem aleyhisselamı gördü âdem aleyhisselamın sağında cennet ehli ümmeti duruyordu ve sol tarafında ise cehennem ehli ümmeti duruyordu ve hz. Âdem sağ tarafına baktıkça tebessüm ediyor ve mutlu oluyordu sol tarafına da baktıkça hüzünleniyor ve ağlıyordu. Daha sonra Peygamber Efendimiz sırasıyla hz. Yahya, hz. İsa, hz. Yusuf, hz. İdris, hz. Harun hz. Musa ve en sonunda hz. İbrahim’i gördü ve peygamberlik mührünü gösterdi.

İsra ve Mi’rac’ın Önemi

İnanan insanlar sırf inandıkları için işkence eziyet ve hakaretlere maruz kaldıkları o çok zor ve çetin zamanlarda böylesine önemli iki olayın gerçekleşmesi Müslümanlara çok büyük bir moral olmuştur ve müşriklerin yaptığı eziyetlere dayanma gücü vermiştir. İsra ve Mi’rac olayı Peygamber Efendimiz(s.a.v) açısından da çok önemlidir çünkü kendisinin ve ümmetinin maruz kaldığı ağır işkenceler ve hakaretler artık dayanılmaz bir hal almıştı. Bu iki hadise sayesinde Peygamber Efendimiz büyük moral bulmuş ve dayanma gücü artmıştır. Bu açıdan İsra ve Mi’rac olayı çok önemlidir.

 

Bir önceki yazımız olan Recm Cezası Nedir başlıklı makalemizde Recm Cezası Nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Mekruh Nedir ? Namazın Mekruhları Nelerdir?

Bir önceki yazımız olan VELAYET-İ FAKİH; TÜM MUSTA’ZAF VE MÜSLÜMANLARIN İMAMI VE REHBERİDİR!.. başlıklı makalemizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.