Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » DİNİMİZDE AİLE HAYATI İLE İLGİLİ ÖĞÜTLER

DİNİMİZDE AİLE HAYATI İLE İLGİLİ ÖĞÜTLER

DİNİMİZDE AİLE HAYATI İLE İLGİLİ ÖĞÜTLER

Allah-u Teâlâ kadınlar ile erkekleri birbirlerini tamamlamak üzere birleştirerek kaynaşmaları ve bir daha ayrılmamaları için bir araya getirmiştir ve onları herhangi bir nedenle ayırmak veya ayırmalarına neden olmak en büyük günahlardan sayılmıştır. Yuva yıkanın ahiret günü de büyük bir cezaya maruz kalacağı bu şekilde birçok hadiste ortaya koyulmuştur. Dinimizde aile hayatı ile ilgili öğütler efendimizin hayatından örnekler ile bizlere sunulmuştur.

Efendimiz Aleyhisselam eşine ve çocuklarına her zaman tahammülü yüksek olduğu için huzur veren bir insan olmuştur. Güzel ahlakın bizler için en büyük örneği olan Efendimiz karşılaştığı güçlükler nedeniyle ne kadar zorluk çektiyse de ailesine karşı hep güler yüzlü ve candan bir tavır sergilerdi.

Efendimiz kendi hayatında evliliklerinin örnek alınması için oldukça dikkatli yaşamış aile hayatı ile ilgili öğütlerini efendimiz kızı ve damadına da vermiştir. Kızı Hz. Fatıma ile damadı Hazreti Ali’ye de bu konuda birçok nasihatlerde bulunmuştur. ‘İyi kadın ve erkeğin eşini üzmeyen ve ne kalbinde ne de gözünde başkasına yer olmayan kişilerdir.’ Diyerek evlatlarına da kalplerini ve gözlerini haramdan uzak tutmalarını tavsiye ederdi. Ailenin reisi olarak adlandırılan erkek hanımının ve çocuklarının dini bilgileri almasından ve dine uygun yaşamasından sorumlu olduğunu belirtmiş, çocuklarının dini öğrenerek uygulamaya başlamalarını emretmesi için görevlendirilmiştir.

Dine bağlı olarak yaşamak zaten etrafımızda kötü insanların veya gözün harama kaymasını engelleyen bir edep verir ve iman aile için görünmez bir kalkan olur. Dinimizde aile hayatı ile ilgili öğütler uygulanarak kalbini Allah rızasına bağlayan kişi ahiret hayatı için bu dünyada başta ailesi olmak üzere hiç kimseye eziyet etmez ve kimsenin canını yakmaz. Bu nedenle İmanın kuvvetli olduğu bir evde kavga, şiddet ve benzeri kötü bir durum oluşmaz. Huzurlu ve mutlu bir yaşantı ile beraber sağlıklı ve mutlu yetişen çocuklar mutlu ve güçlü bir neslin oluşmasını sağlar. Kadın ve erkek birbirine Allah-u Teala’nın emaneti olarak bakarlarsa bu emanete hıyanet etmemek için birbirlerinden kopmaz ve birbirlerini üzmezler.

Bir önceki yazımız olan İSLAM DİNİNE GÖRE KADIN NASIL ÖRTÜNMELİDİR? başlıklı makalemizde İSLAM DİNİNE GÖRE KADIN NASIL ÖRTÜNMELİDİR? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Mekruh Nedir ? Namazın Mekruhları Nelerdir?

Bir önceki yazımız olan VELAYET-İ FAKİH; TÜM MUSTA’ZAF VE MÜSLÜMANLARIN İMAMI VE REHBERİDİR!.. başlıklı makalemizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.