Anasayfa » Namaz ve Abdest » Namaz Vakitleri

Namaz Vakitleri

Kur’an’da namaz vakitlerini belirten ve açıklayan birçok işaretin bulunduğunu söylemek mümkündür. Her bir namaz vakti kuran açık ve net olarak belirtilmemiş olsa da, ipuçları sayesinde anlayabilmek söz konusudur. Öte yandan yerküre şekillerinin namaz vakitleri konusunda da çeşitli etkileri olmaktadır. Namaz vakitlerinin başlangıçları ve sonu, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) uygulamaları sayesinde öğrenilmiştir. Efendimiz ise bu vakitleri, Kabe’de iki gün süreyle imamlık yapan Cebrail A.S. sayesinde öğrenmiştir.

Sabah Namazı Vakti

İkinci fecrinin oluşumu ve yan yerinin ağarmasıyla birlikte sabah namazı vakti başlamaktadır. Güneşin tamamen doğmasıyla birlikte ise son bulmaktadır. Sabaha karşı doğu tarafından yayılmaya başlayan ışık, sabah namazı vaktine girilmiş olduğunun habercisidir.

Öğle Namazı Vakti

Güneşin gökyüzünde en tepe noktasında belirmesiyle birlikte öğle namazı vakti başlamaktadır. Bu vaktin sonlanmasına dair iki farklı görüşün olduğunu söylemek mümkündür. Bir görüş; cisimlerin gölgeleri, bir misli uzayıncaya kadar öğle namazı vakti devam etmektedir ve cisimlerin gölgesinin bir misliyi aşması durumunda ise öğle namazı bitmiş, ikindi vaktine geçilmiş olduğunu savunmaktadır. Öte yandan bir diğer farklı görüş ise öğle namazı vaktinin, cisimlerin gölgelerinin iki misli daha fazla olmasıyla birlikte sona erdiğini savunmaktadır. Bu nedenle ikindi namazı, bu ölçütlere göre kılınmalı ve öğlen vakti de yine bu ölçütler doğrusunda kılınmalıdır.

İkindi Namazı Vakti

Öğle vaktinden çıkılmasıyla birlikte artık ikindi vakti başlamış sayılmaktadır. Güneşin batmasıyla birlikte son bulan ikindi vakti, Türkiye namaz vakitleri çizelgeleri ve tablolarında, bu vakte dair asr-ı evvel esas alınmaktadır.

Akşam Namazı Vakti

Güneşin batmasıyla birlikte akşam namazı vakti gelmiş demektir. Şafak’ın son bulması, artık akşam vakitlerine girildiğinin en net göstergesi olarak bilinmektedir. Şafak sok bulurken oluşan kızıllık, kaybolduğu zaman ise yatsı vakitlerine girildiği ifade edilmektedir.

Yatsı Namazı Vakti

Şafak’taki kızıllığın kaybolmasıyla birlikte başlayan yatsı namazı vakti, ikinci fecrin oluşumuna kadar devam eden bir süreçtir. Yatsı namazından sonra vitir namazının kılınması uygundur. Ancak yatsı vakitleri içerisinde kalkacaklarına emin olan kişiler, vitir namazını ilerleyen saatlere erteleyebilme gibi bir hakka sahiplerdir.

Bir önceki yazımız olan Nafile Namazlar başlıklı makalemizde nafile, nafile namaz ve nafile namazı nasıl kılınır hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Namazlarda Niyet

Namaz kılmadan önce niyet etmek, namazın şartları arasında yer almaktadır. Namaz kılmadan önce kişinin kendi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.