Anasayfa » Namaz ve Abdest » Namazın Dindeki Yeri

Namazın Dindeki Yeri

Namaz ibadetinin dinde son derece büyük bir yere sahip olduğunu söylemek mümkündür. Hatta Hadis-i Şerifler, namazın dindeki yerini, başın vücuttaki yeri ile bir tutulduğunu anlatan ifadelere yer vermektedir. Öte yandan kulun kıyamet gününde ilk olarak sorguya çekileceği ibadet olan namaz, bu ibadeti düzenli olarak yapan kişileri çok büyük bir azaptan kurtaracaktır. Hatta namazı doğru ve eksiksiz kılan kişilerin amel defterinden günahlarının silindiği de bilinmektedir. Bu gibi durumlara bakıldığı zaman namazın dindeki yeri fazlasıyla önemli olarak görülebilmektedir. Namazla ilgili olarak Allah (c.c.) şöyle diyor; “Söz veriyorum ki, namazlarını vaktinde, doğru olarak kılana azap etmem, onu sorgu suale çekmeden cennete koyarım.”

Namazın İslam’ın şartlarından biri olduğunu da unutmamak gerekmektedir. İslam’ın 5 şartından ikincisi “Namaz Kılmak”tır. Allah’ın varlığına, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’inde onun kulu ve elçisi olduğuna inandıktan sonra, kişinin namaz kılması ve sonrasında diğer ibadetleri yerine getirmesi gerekmektedir. Namaz kılmak, Allah’n büyüklüğünü hatırlatırken, kulun ise Allah’ın gücü ve adaleti karşısında ne denli küçük düşeceği hatırlamasına sebep olacaktır. Bir nevi namaz kılmayan bir kişinin, dinden uzaklaşacağını söylemek mümkündür. Namaz dinimize göre, insanın kötülüklerden uzak durmasına ve kalbinin temizlenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle de kişinin günahlarından arınması söz konusu olmaktadır. Namazın dinimizde çok büyük bir yeri olduğu gibi bu yerinin sanıldığında da büyük olduğunu söylemek mümkündür.

Namazı Bırakmanın Günahı?

Namaz kılmanın son derece büyük bir nimet ve ibadet olduğu dinen açıkça belirtilmektedir. Ancak düzenli olarak namaz kılan bir kişinin, birden bire namaz kılmayı bırakması, son derece büyük bir günah unsurudur. Hadis-i şeriflerde ise bu durum şöyle açıklanmaktadır: “Namaz dinin direğidir, terk eden dinini yıkmış olur.” Müslümanlar ile kafiler arasında ki en büyük farkın namaz olduğu yine Hadis-i şeriflerde geçerken, öneminin bu denli fazla olduğunu söylemek mümkündür. Öte yandan ibadetler içinde en faziletlisinin namaz olması, yine dinen namazın önemini belirten bir diğer konudur. Namaz kılmanın sevabı ne kadar büyükse, dinimize göre ise namazı bırakmanın günahı o denli büyüktür.

Bir önceki yazımız olan Namaz Vakitleri başlıklı makalemizde hangi namaz kaç rekat, kaç rekat ve namaz vakitleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Namazlarda Niyet

Namaz kılmadan önce niyet etmek, namazın şartları arasında yer almaktadır. Namaz kılmadan önce kişinin kendi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.