Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Secde-i Sehv

Secde-i Sehv

Namaz kılan bir kişinin, namaz kılarken farz olan herhangi bir yükümlülüğü unutması doğal bir durumdur. Ancak bu unutulan farzın sonradan hatırlanması durumunda ise kişinin secde-i sehv yapması gerekmektedir. Eğer kişi secde-i sehv yapmazsa, kişinin bu namazı yeniden kılması gerekmektedir. Secde-i sehv, bir vacibin veya bir farzın terk ya da terhinde yapılan bir durumdur. Eğer namaz sırasında birden fazla unutma durumu olursa, bu konuda kişinin tek bir sefer secde-i sehv yapması yeterli olacaktır. Eğer cemaatle kılınan bir namazda imam yanılıyorsa, bu konuda hem imamın hem de cemaatte bulunan kişilerin, secde-i sehv yapması gerekmektedir. İmam ayrı olarak secde-i sehv yaparken, cemaate bulunan kişiler ise imamla değil, kendi başlarına secde-i sehv yapmakla yükümlüdürler.

Hangi Durumlarda Secde-i Sehv Yapılır?

Kişinin oturması gereken bir durumda kalkması, sesli okunması gereken yerde sessiz okumak, dua okunacak yerde Kur’an’dan okumak, yanlış sure okumak, namazı tamamlamadan selam vermek, farz namazlarında üçüncü ve dördüncü rekatta Fatiha’dan sonra zamlı sure zamm-ı sure okunması, ilk iki rekatta Fatiha’dan sonra zamm-ı sure okumamak, bayram namazlarında tekbirleri kaçırmak, vitr namazında kunut dualarını okumamak gibi durumlar ve burada yer alan bazı durumların tersi olması durumunda, kişinin secde-i sehv yapması gerekmektedir. Genel olarak namazda fazla secde yapmak, Fatiha okumayı unutmak veya bayram namazlarında tekbir almayı kaçırmak gibi durumlar, en çok karşılaşılan secde-i sehv durumlarıdır.

 

Secde-i Sehv Nasıl Yapılır?

Namaz sırasında herhangi bir yerde şaşıran ya da unutan kişi ilk olarak, “secde-i sehv nasıl yapılır?” sorusunu sormaktadır. Son oturuşta Ettahiyatü okunur ve hemen ardından selam verilir. Hemen sonrasında ise tekbir getirerek, secde yapılır. Sonrasında ise kıyama gidilir ve tekrar tekbir getirilerek secdeye gidilir. Secdeden sonra namazda ki son oturuş gibi oturuş yapılır. Bu oturuşta Tehiyyat, Salli Barik ve Rabbena atina duaları okunmaktadır. Bu dualar okuduktan sonra önce sağa ve sonrasında ise sola selam verilerek namaz tamamlanır. Secde-i Sehv yapılışı aynen bu şekildedir ve herhangi bir zorluğunun olduğunu söylemek doğrul olmayacaktır.

Bir önceki yazımız olan Otuziki ve Ellidört Farz başlıklı makalemizde 32 farz, 54 farz ve ellidört farz hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Mekruh Nedir ? Namazın Mekruhları Nelerdir?

Bir önceki yazımız olan VELAYET-İ FAKİH; TÜM MUSTA’ZAF VE MÜSLÜMANLARIN İMAMI VE REHBERİDİR!.. başlıklı makalemizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.