Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Tilavet Secdesi

Tilavet Secdesi

Kur’an’da 14 bölümde secde ayeti bulunmaktadır ve bu 14 bölümün içerisinde olan ayetlerin, işitilmesi veya okunması gibi durumlarına tilavet secdesi adı verilmektedir. Bu ayetleri okuyan ya da duyan bir kişi, anlamları hakkında bilgi sahibi olmasa bile bir secde yapması uygun görülmektedir. Öte yandan bu ayetleri yazan ve heceleyenler, secde yapamazlar. Tilavet secdesi Hanfilere göre vacipken, Şafii ve Hanbelilere göre sünnet-i müekkede olarak bilinmektedir. Tilavet secdesi ayetlerinin namaz dışında okunması ya da işitilmesi durumunda kişi tekbir alarak, hemen sonrasında secdeye gitmelidir.

Tilavet Secdesi Nasıl Yapılmaktadır?

Namaz dışında tilavet secdesi ayetlerini okuyan ya da duyan biri, tilavet secdesine niyet ederek abdest almalıdır. sonrasında ise kıbleye karşı bir şekilde ellerini kaldırmadan hemen önce, “Allahü Ekber” diyerek secdeye gitmelidir. Secdeye gidilmesinin ardından ise üç defa “sübhane rabbiye’l-ala” denilmeli ve hemen sonrasında tekbir alarak secdeden kalkılmalıdır. Ayağa kalkan mümin, “sem i’na ve ata’na gufraneke rabbena ve ileyke’l-masır” demek zorundadır. Bu şekilde nazam dışında tilavet secdesi yapılmış olmaktadır. Tilaves secdesi nasıl yapılır? sorusunun asıl cevabı, öncelikle niyettir. Niyet etmemesi durumunda bu ibadeti yapamaz. Bununla birlikte cünüp veya abdestsiz olan bir kimse ise temizlendikten sonra tilavet secdesi görevini yerine getirebilmektedir. Tilavet secdesi ne kadar okunmuşsa, kişi de aynı sayıda secdeyi gitmek yükümlülüğündedir.

 

Namazda Tilavet Secdesi

Tilavet secdesi namaz dışında da yapılabilen bir ibadettir. Ancak bu ibadetin namazla birlikte yapılması da söz konusudur. Namaz dışında yapılması ya da namazla birlikte yapılması, tamamen kişinin kendi hür iradesine kalmıştır. Eğer namazda tilavet secdesi ayeti okunursa ve bunu duyan kişi namaz dışında ise tilavet secdesi yapmalıdır. Namazda tilavet secdesi durumu ise namaz kılmayan birinin tilavet secdesi okuması durumunda, namaz sonrasında tilavet secdesini yapabilmektedir. Öte yandan namaz kılan kişi, tilavet secdesini okur ise hemen ayrıca rüku ve secde yaparak ayağa kalkmalıdır ve bununla birlikte okumasına devam etmelidir. Eğer secde ayeti namaz kılan kişi tarafından okunur, iki üç ayet sonrasında ise kişi rükuuna eğilirse ve hemen sonrasında tilavet secdesi için niyet ederse, namazda yapılan rüku ve secdeler, tilavet secdesi olarak kabul edilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Secde-i Sehv başlıklı makalemizde Hangi Durumlarda Secde-i Sehv Yapılır?, secde ve secde etmek hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Mekruh Nedir ? Namazın Mekruhları Nelerdir?

Bir önceki yazımız olan VELAYET-İ FAKİH; TÜM MUSTA’ZAF VE MÜSLÜMANLARIN İMAMI VE REHBERİDİR!.. başlıklı makalemizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.