Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Kıble Neresidir, Nasıl Bulunur?

Kıble Neresidir, Nasıl Bulunur?

Yerden arşa kadar, Kabe’nin bulunduğu arsa İslam dünyasında Kıble olarak kabul edilmektedir. “Kıble neresidir?” sorusunun cevabı da bu şekilde lanse edilmektedir. Kıbleyi bulabilmek ve tam olarak tespit edebilmek adına birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak boş bir arazi de ya da kıblenin bulunamadığı durumlarda, bazı şekillerde kıbleyi bulup ibadet etmek söz konusu olabilmektedir. Yeni bir eve taşındığınızda ya da herhangi bir bölgedeyken kıblenin yönünü bulabilmek adına pusula yeterli olacaktır. Öte yandan günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte kıblenin yönünü belirten bir sürü uygulama yer almaktadır. Bu sayede kıbleyi kolayca bulabilmek mümkün olmakta ve insanlar bu konuda herhangi bir zorluk yaşamamaktadır.

Kıble Nasıl Bulunur?

Herhangi bir teknolojik cihazın, pusulanın ve yön belirleyicisinin olmadığı bir ortamda kıble nasıl bulunur? Bu konuda öncelikle güneşin size yardımcı olacağını söylemek mümkündür. Kişinin öncelikle güneşin nereden doğduğunu tespit etmesi gerekmektedir. Tespit edilmesinin ardından sol kol doğuya, sağ kol ise batıya çevrilmelidir. Bu işlemin sonrasında ise güney, arka tarafımızda kalacaktır ve Kabe’nin yönü de güney cephesinde yer almaktadır. Ülkemizde ise kıble yönü takribi olarak güneydoğu yönleri civarında bulunmaktadır. Net olarak Güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açıda kalan Kabe, birçok şekilde öğrenilebilmektedir. Bu yöntem, net olarak size Kabe’nin yönünü vermezken, yaklaşık olarak bir fikir sahibi olmanız konusunda fayda sağlayacaktır.

Öte yandan yeni eve taşınan birçok kişi, kıblenin ne yönde olduğu konusunda tereddütler yaşamaktadır. Bu konuda en basit yöntemlerden biri komşuya danışmaktır. Ancak siz bu konuda kendi işinizi kendiniz görmek istiyorsanız, Kabe saatinin tam size göre olduğunu söyleyebiliriz. Kıble Saati, yapılan hesaplamalar sayesinde size tam olarak Kabe’nin yönünü sunabiliyor. Kıble Saati, sadece bulunduğunuz bölgeden Kabe’ye yönünüzü çevirmenize yardımcı olacaktır. Öte yandan bu konuda birçok mobil ve masaüstü uygulama da bulunmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde herhangi bir zahmete girmeden, akıllı telefonunuzun yönünü değiştirerek anında kıbleyi bulabilmeniz mümkündür. Öte yandan evinizin yakınında bulunan camiler, kıble yönünüzü bulmanız için size net olmasa da tahmini bir yön sağlayacaktır.

Bir önceki yazımız olan Dini özlü sözler başlıklı makalemizde dini özlü sözler, dini sözler ve islami dini sözler hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Mekruh Nedir ? Namazın Mekruhları Nelerdir?

Bir önceki yazımız olan VELAYET-İ FAKİH; TÜM MUSTA’ZAF VE MÜSLÜMANLARIN İMAMI VE REHBERİDİR!.. başlıklı makalemizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.