Gerçek Anlamda Müslüman Olmak
İslam’ın ve İman’ın şartlarına inanan kelimeyi şahadet getiren herkese Müslüman denmektedir. Ancak gerçek Müslümanlık tam manasıyla bu değildir. Efendimiz (S.A.V.) Müslüman Müslüman’ın elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir buyurarak Müslümanlığın şartlarına açıklık getirmiştir. Gerçek Müslümanlık Efendimiz gibi olabilmektir. Elbette kimse O’nun gibi olamaz ancak bu bir uğraştır ve elinizden geleni yapmalısınızdır ki O’nun gibi olma yolunda olalım en azından.
Peki, nasıl gerçek Müslüman olunur? Öncelikle düşünceli olmanız gerekmelidir. Bu iş edeple başlar. Karşınızdaki insanları kırmamalı ve sevmelisiniz. Gönül insanı Yunus Emre’nin de dediği gibi. Yaratılanı severiz Yaradan’dan ötürü. Bu felsefe ile hareket etmeli ve saygılı olmalısınız. Günümüzde en saygılı toplumun Müslümanlar olması gerekirken Camiler yemekten önce soğan ve sarımsak yiyip hatta kokan çoraplarla namaza gelen Müslümanlarla dolu. Müslümanlık bu şekilde kıymetlenmez hatta böyle Müslümanlar Müslümanlığın kıymetini de azaltır. Allah’a ibadet etmek için çevrenizdeki kişileri rahatsız etmemeniz gerekir. Aksi halde yandaki insan namaz kılarken sizin ağzınızdan gelen sarımsak kokusundan rahatsız olur. Efendimiz ömrü boyunca sarımsak ve soğanı çiğ olarak tüketmemiştir. Size tüketmeyin denilmiyor ama tüketiyorsanız camiye gelip insanları rahatsız etmeyin. Önce medeni olmak gereklidir. Gerçek Müslümanlar olabilmek için.
Davranışlarda oldukça önemlidir. Gerçek anlamda iyi bir insan ve iyi bir Müslüman olan Efendimiz’i örnek almak gerek, gerçek anlamda Müslüman olmak için. Efendimiz’in davranışları bu hususta bize örnek teşkil etmeli ve onun yaptığı şeyleri yapmalı ve kaçındığı şeylerden de kaçınmalıyız. Yani onun gündelik yaşantısını örnek almalıyız ve çevremizdeki insanlara bu şekilde yaklaşmalıyız. Unutmayın ki gerçekten iyi bir insansanız iyi hatırlanacak, gerçekten sevilmeyen bir insansanız da kötü hatırlanacaksınız. İyi yâd edilmek için kendimize iyi bir örnek teşkil etmeliyiz. Buda Fahri Kâinat Efendimiz’den başkası olmamalı.
Bir önceki yazımız olan Hz. Muhammed (S.A.V.)’İn Hz. Ayşe İle Evliliği Ve Yaşı başlıklı makalemizde Hz. Muhammed (S.A.V.)’İn Hz. Ayşe İle Evliliği Ve Yaşı hakkında bilgiler verilmektedir.